Zbog slabosti mišića koja se javila nakon rođenja došlo je do krivljenja kičme (kifoskolioze), pa za razliku od svojih vršnjaka, ova devojčica ne može ni da sedi sama, a kamoli da potrči.Mia Žikić iz Paraćina ima četiri godine i veći deo svog života provela je u bolnici.

Devojčica je dobila mider da bi joj se stabilizovao trup i ispravio kičmeni stub, a sve da bi mogla da sedi i da se kreće.Klinika za rehabilitaciji u Beogradu, sa nepunih godinu dana života postala joj je maltene novi dom.

No, taj zahvat je preskup i porodica sama ne može da ga priušti.Nažalost, nijedan od ovih pokušaja nije bio uspešan, pa je jedina opcija koju predlažu lekari – operacija kičme i ugradnja šipke da bi se kičmeni stub ispravio.

Mia Žokić iz Paraćina sa majkom MilenomFOTO: PRIVATNA ARHIVA
Mia Žokić iz Paraćina sa majkom Milenom

U Kragujevcu na neonatologiji primala je “longacef” i još neku jaku terapiju. Posle toga smo je mi uzeli sa generalizovanom hipotonijom, a to je mlitavost celog tela. I tu kreće naš problem, od tih slabih mišića njoj se iskrivila kičma i kola su krenula nizbrdo. – Nakon trudnoće koja je uredno protekla i porođaja carskim rezom, Mia je dobila sepsu i stafilokoku u nosu četiri dana nakon rođenja. U KC Kragujevac provela je prvih mesec i po dana života, odakle je otpuštena sa dijagnozama: hipotonija mišića i usporeni psihomotorni razvoj. – počinje ispovest Milena Žikić, majka male Mije.

Veći deo života devojčica je provela po bolnicama u pokušaju da joj poprave zdravstveno stanje.

Kriva kičma devojčici može da pritiska druge organe, a majka strahuje kako će se ona razvijati kako bude rasla FOTO: PRIVATNA ARHIVA / USTUPLJENE FOTOGRAFIJE
Kriva kičma devojčici može da pritiska druge organe, a majka strahuje kako će se ona razvijati kako bude rasla

– . Operaciju u Turskoj nam je preporučila naša doktorka koja je fizijatar. Mia je imala tri godine kada sam krenula da tražim neurospinalne hirurge, da vidim ko će da je operiše. Dosta njih nije htelo uopšte da razgovara na tu temu jer je isuviše mala, a ja sam bila uporna kao roditelj jer mi je više bilo muka da je gledam kako se muči. Mider koji nosi ne može da joj ispravi kičmu, može samo da drži skoliozu, da ne dozvoljava kičmi da se krivi više. Razgovarala sam sa ortopedima na Banjici, međutim oni neće da je operišu pre sedme godine, neki ni pre 11. godine… Njoj će do sedme godine svi organi unutrašnji da stradaju, srce, pluća, bubrezi. Svi vitalni unutrašnji organi trpe pritisak krivog grudnog koša i krive kičme. Njoj sad pluća rade 100 odsto, što ne znači da za šest meseci neće možda da rade 70 odsto –  Od 10. meseca smo krenuli sa bolničkim lečenjem, ako ne računam prvih mesec i po dana po rođenju. Od tada smo veći deo vremena u bolnici nego kući. Od septembra do Nove godine smo u bolnici, pa onda dođemo kući za Novu godinu, provedemo praznike, budemo do 15. januara pa od januara budemo do juna opet na bolničkom lečenju. Leti smo kod kuće – jun, juli, avgust i onda opet od septembra do Nove godine u bolnici poverava se Milena.

Ona kaže da problem rešava operacija u Turskoj, na koju bi trebalo da odu što pre, čim sakupe potreban novac.

–  Upoznala sam devojčicu koja se bavi plivanjem, deca koja faktički posle te operacije žive normalno. Mi smo dosad već trebalo da budemo operisani, ali je novac problem. Kada kažeš da treba za operaciju kičme, mnogi ostanu imuni na taj naš apel i poziv jer smatraju da Mia nije životno ugrožena. A ona je i te kako životno ugrožena. Njeni organi svakog trenutka mogu da krenu da slabe, prosto da rade sve manje i manje. Profesor Ahmet Alanaj nam je da kažem dao u neku ruku garanciju da će to sve da bude u redu, nekako nam je ulio poverenje i nadu. Poznajem još dece koju je on operisao, koja su posle te operacije stala na noge, koja se osećaju dobro. Kada sam bila u Istanbulu, upoznala sam devojčicu koja ima iste te šipke koje on treba Miji da stavi, devojčica se bavi atletikom, trči i trenira. – objašnjava Milena.

Za operaciju potrebno 50.000 evra

Vladan Vugdelija pešačio je 40 km s apelom da se pomogne devojčiciFOTO: PRIVATNA ARHIVA
Vladan Vugdelija pešačio je 40 km s apelom da se pomogne devojčici

– Vladana ne poznajem lično, on je čuo za nas jer ceo Paraćin zna za Miju. On je razmišljao kako da probudi svest u ljudima da se uključe u humanitarnu akciju i baš me je prijatno iznenadio ovom akcijom, zahvalna sam mu do neba. Nadamo se da ćemo sakupiti potrebna sredstva – kaže Milena.

Veliku nadu ulio im je Vladan Vugdelija, diplomirani pravnik zaposlen u Javnom preduzeću za podzemnu eksploataciju uglja Resavica, koji je krenuo 4. avgusta na pešački maraton dug 40 kilometara kako bi pokušao da animira javnost da se sakupe neophodna sredstva slanjem SMS poruke sa tekstom 608 na broj 3030 ili uplatom donacije na račun Fondacije “Budi human”.  Milena kaže da su do četvrtka sakupili tri miliona, a da im je za operaciju potrebno još tri miliona dinara – ukupno 50.000 evra.