Nevešt pred kamerama brojnih televizija, umesto reči, poteknu mu suze i preseku sve neispričano. Nedorečeno..AGONIJA Đorđa Joksimovića iz Kragujevca, koji se pet godina bezuspešno bori da svoje tri ćerke, iz hraniteljske porodice vrati kući, i dalje potresa javnost Srbije.

-U ovom pitanju je i odgovor prethodnog direktora Centra, koji mi nije oprostio zašto sam svoju muku izneo u javnost. To je duboka priča, a ja se ni sada nisam novinarima javio prvi. Potražili su me posle emitovanja filma “Otac”, snimljenog po onome što sam preživeo. Tih pet godina moga života, mogu svakome da poručim, jezivije su od filma. Primio me je gospodin Pašalić, nije mi obećao da će mi deca biti vraćena, kao što su mi neki godinama obećavali, ali me uverio da će sve ispitati. I, ja mu verujem – kaže nam Đorđe Joksimović. – Mnogi meni sada prigovaraju zašto problem nisam rešavao u Kragujevcu, pa je sve moralo da ode do Beograda.  To je kad sve vidiš danas, neprespavaš noć, a ujutro nemaš kome da ispričaš. I, veneš. Samo veneš. Onda se trgneš: ne smeš, čekaju te deca da ih vratiš kući.

U novoj kući koju je podigao uz pomoć dobrih ljudi i opremio radeći u nadnici.Priča nam Đorđe da su on i njegove tri devojčice (najmlađa je već prvi razred, srednja treći, najstarija četvrti) zajedno obeležili krsnu slavu Svetog Jovana.

Foto I. Marinković

Suočavamo Đorđa sa iznenadnim momentima koji, opet, nezvanično cure u javnost, da nije lišen zajedničkog života sa decom zbog siromaštva, već “nekih drugih okolnosti”, zbog kojih mu deca nisu vraćena.

-Ničim ne želim da narušim ono što je naložio Centar, o kom nijednu pohvalnu reč nemam da kažem dok nije došao, ovaj, novi direktor Jovanović.

– Teško je bilo meni, i ja sam to u sebi sakrio. A kako je bilo njima? Kad je došlo vreme da ih vratim u hraniteljsku porodicu u Topolu, nisu htele da pođu – govori nam.

– Zašto je dolazila komisija i sve to pregledala? Poslednje što su od mene tražili je da potvrdim stalno zaposlenje i obnovim zahtev za povraćaj dece. Potvrdu sam iz firme odneo. A zahtev, koliko sam prebrojao, za ovih pet godina priložio sam više od sto puta.Ako je tako, zašto mi to odmah nisu rekli? Zašto su od mene tražili da imam kuću na svoje ime, u njoj sobu za decu. Bojler. Frižider. Televizor…

RADNIK ZA PRIMER

– Njegovo iskustvo sa prethodnog posla je za svako poštovanje, kao i njegova borba za decu.ĐORĐE Joksimović je radnik kakav se samo poželeti može i zato sam mu poverio stalni posao – kaže, za “Novosti”, Slobodan Kričko, vlasnik firme “Jadran plus” u Kragujevcu,

Foto I. Marinković

OTAC JE NA VELIKOJ MUCI

Došao je, nedavno, u obližnji restoran. Doveo devojčice na ručak. Bili su srećni. Sutradan su ponovo došli. Đorđe je, da bi decu doveo iz Topole do Kragujevca i vratio ih, za ova dva dana morao da potroši najmanje četiri hiljade dinara. Pitamo se, zašto ga toliko iscrpljuju?VIĐAMO Đorđa, popričamo s njim, na velikoj je muci – govore nam komšije Joksimovića. –