Kortni Koks koja je svet osvojila ulogom Monike u popularnoj seriji “Prijatelji” rođena je 15. juna 1964. godine u Birmingemu, Alabama. Tumačeći lik Monike u čuvenoj seriji “Prijatelji”, zasmejavala je ceo svet, dok je iza kamera je lila gorke suze

 

Njen otac Ričard L. Koks bio je građevinski preduzimač, dok je njena majka bila domaćica. Kada su se, posle 19 godina braka, njeni roditelji razveli 1974, njen otac se odselio u Panama Siti, na Floridi, gde se oženio 1975, a njena majka se udala za njujorškog biznismena Hantera Koplanda.  Kortni Bas Koks je rođena u tipičnoj i bogatoj porodici sa juga Amerike.  Kortni se zatim sa majkom, dve starije sestre, Virdžinijom i Doti i sa starijim bratom Ričardom preselila u Mauntin Bruk.

 

“Razvod roditelja mi je usadio mišljenje da ništa nije trajno i da svakoj ljubavi ipak dođe kraj”, kazala je jednom prilikom Kortni.

foto: Profimedia

Odluka joj je donela manje uloge, ali joj je pomogla i da zaigra u seriji koja joj je obeležila život.  Kao dete se bavila plivanjem i tenisom. Upisala je i studije arhitekture, ali je odustala nakon godinu dana kako bi se posvetila manekenskoj karijeri.

 

Buran ljubavni život:  

 

Kortni je, svega mesec dana posle raskida, za magazin „Pipl“ izjavila: „To je najvažnija veza koju sam ikada imala i mislim da je on najdivnija osoba koju sam ikada upoznala Kortni i Majk Kiton su se se upoznali sredinom 1989. i u vezi su ostali narednih pet i po godina (do 1995). .

 

On je i napisao pesmu pod imenom „Monkey“ posvećenu njoj. ona se zabavljala sa pevačem rok grupe „Kaunting krouz“ Adamom Durikom.

 

Između likova koje su u filmu glumili Arket i Koksova javlja se izvesna privlačnost, što se prenelo i u stvarni život. Arket ju je zaprosio pred celom njenom porodicom u Panama Sitiju na Floridi, a par se venčao 12. juna 1999. Svog budućeg supruga Dejvida Arketa, upoznala je na zabavi koju je povodom početka snimanja filma „Vrisak“ organizovao režiser Ves Krejven.

 

Ni ovaj brak nije potrajao, pa je okončan razvodom 2012. godine.

 

Danas se zabavlja sa gitaristom i klavijaturistom iz benda Snow Patrol, Džonijem Mekdejdom.

 

foto: Profimedia

Karijera i životna drama:

 

Nakon završetka serije veliku pažnju je privukla ulogama u filmu “Vrisak” i u seriji “Kuguarke”. Svoju prvu ulogu na televiziji Kortni ostvaruje 1984, i to epizodnom ulogom debitantkinje Bani u sapunici „As the World Turns“ 1994. godine počelo je snimanje “Prijatelja”.

 

Posle deset sezona i isto toliko godina prikazivanja, „Prijatelji“ su po poslednji put prikazani 6. maja 2004. O seriji koja ju je proslavila, Kortni je izjavila:

Dali su mi porodicu bliskih prijatelja sa kojima sam odrasla. Naučili su me o komediji. Naučili su me o vezama. Naučili su me o svemu”  „Prijatelji“ su promenili moj život na toliko mnogo načina. Dali su mi priliku. Dali su mi slobodu. .

 

foto: Profimedia

Naime, slično kao i njen lik Monike, Kortni nije uspevalada da proši porodicu, iako je to žarko želela. Baš dok je ta serija i snimana, u njenom životu se dešavao pravi brodolom. Ona je na setu morala biti nasmejana i srećna, a iza kamera je plakala i bila depresivna.

 

U to vreme imala je nekoliko spontanih pobačaja. U seriji je Monika pokušavala da dobije dete s Čendlerom, a slične probleme je slavna glumica proživljavala i u stvarnom životu.

 

“Sećam se da sam jednom u seriji imala spontani pobačaj, a Rejčel je rodila curicu. O, kako je bilo teško i užasno biti smešan u to vreme”  Bilo je to jako teško”, rekla je glumica, koja nije skrivala svoju bitku nego je o tome progovorila za NBC. , rekla je jednom prilikom.

 

Onda su se kao par suočili s teškoćama oko začeća,Kortni se udala za Dejvida Arketa 1999.

 

foto: Profimedia

Godinama kasnije otkrila je tačan uzrok pobačaja, nakon što joj je dijagnostikovana mutacija gena MTHFR, koji povećava rizik od stvaranja krvnih ugrušaka, pa žene koje su pozitivne na mutirani gen mogu imati veći rizik od pobačaja.

Rekla kako njeno telo stvara antitiela koja su napadala plod, a nakon što je išla na veštačku oplodnju, na svet je donela Koko, koja se rodila 2004. godine, dva dana pre njenog 40. rođendana. U mojoj porodici svi imaju decu i niko nije imao takav problem, pa sam mislila da ga neću imati ni ja, ali nakon što bih ostala trudna dosta lako, bilo je teško zadržati trudnoću”, rekla je poznata glumica.

 

 

 

 

foto: Profimedia