Na njima se vidi kako vaspitačica drži dete na podu i grubo ga s obe ruke diže u vazduh, na silu mu gura cuclu u usta, izvlači decu iz špajza u kom su zatvorena, viče na njih dok ona jecaju i još mnogo toga.Užasne scene iz Zvečanske o kojima je brujala cela Srbija deluju kao zabavni film u odnosu na snimke iz vrtića “Zamak” u beogradskom naselju Voždovac, u čiji posed je došao Srpski telegraf.

Republika

Silom pritiska dete na pod

Kako su nam rekli, mališani se iz obdaništa vraćaju istraumirani, a ujutro, bukvalno, mole da ih ne vode tamo.Našem listu javilo se nekoliko roditelja s tvrdnjama da im decu maltretiraju u ovoj privatnoj predškolskoj ustanovi, na adresi Vojvode Vlahovića 21/n.

JEZIVE SCENE

Tragom njihove priče Srpski telegraf došao je u posed blago rečeno jezivih snimaka.Ista vaspitačica tom detetu na silu gura cuclu u usta, s obe ruke ga grubo diže s poda.Na jednom od njih vaspitačica kojoj se ne vidi jasno lice, bukvalno, drži pritisnutog na pod dečačića od dve-tri godine koji sve vreme plače (kasnije smo od roditelja čija deca idu u taj vrtić saznali da se radi o detetu s blagim oblikom autizma).

facebook.com/Pokret Levijatan – STOP Animal ABUSE

Pamtimo slike iz Zvečanske

Ona je optužena i suđeno joj je zbog zlostavljanja deteta pošto je, noseći mobilni telefon u levoj ruci, desnom grubo nosila malog N. M. Unela je dete u prostoriju tako ga noseći do kreveta, pa ga je zatim, koristeći samo desnu ruku, bacila u krevet, ne prestajući da gleda u mobilni telefon. Zatim je fotografisala drugo dete N. N., koje je bilo u krevecu pored, što je najstrože zabranjeno.Srbija je 2019. brujala o jednom sličnom slučaju. Tada su se pojavili snimci na kojima negovateljica u domu za nezbrinutu decu u Zvečanskoj Đurđija Alempijević izrazito grubo postupala prema jednom mališanu.

Četiri godine ne sme da radi s decom.Alempijevićeva je osuđena na osam meseci zatvora uslovno. Takođe,

tupio sam u kontakt s drugim roditeljima i saznao da je i kod njih slično. Malo-pomalo došli smo do šokantnih saznanja Sin ujutro zapomaže da neće da ide u obdanište. S obzirom na to da su se takve scene ponavljale, zapitao sam se šta se dešava. S– objašnjava naš sagovornik i dodaje:

-Deci koja uopšte ne nose pelene van vrtića stavljaju ih da bi imali manje posla oko njih. Snimci koje sam video su za mene zaprepašćujući. Način na koji hvataju i guraju decu, kako se deru na njih, pa to nije normalno. U grupi je jedan dečak koji je blago autističan. Kako smo saznali, kad ne mogu da ga umire pošto ponekad plače, na silu mu nabiju cuclu u usta.

ST/V. LUKIĆ

Vrtić “Zamak”

NIŠTA NE ZNA

Nije želela da kaže ime, već nas je uputila na vlasnika vrtića Duška Glušca. On je, bar nam je tako rekao, iznenađen našim saznanjima.Kada su novinari Srpskog telegrafa pozvali vrtić da provere šta se dešava, javila se jedna vaspitačica, koja je uporno ponavljala da ne zna o čemu se radi.

Vlasnik vrtića: Koliko ja znam, veći propusti ne postoje, možda se provuče nešto sitno

– Svakako želim da pogledam snimke koji potvrđuju priču. Ukoliko to bude tačno, mi ćemo, kao ustanova, reagovati i vaspitačice koje su krive, ako su krive, biće sankcionisane. Ja ne znam ni za kakve primedbe. Niko od roditelja se nije žalio, a da ja znam. Vaspitačice svakodnevno komuniciraju sa roditeljima. Niko mi ništa nije rekao. To što ste vi na snimcima videli i sada mi pričate deluje mi netačno. Koliko ja znam, neki veći propusti ne postoje, možda se nešto sitno provuče… – rekao je on, ne želeći da se upušta u dalje komentare.

Tanjug

Vesna Petrović

Grubost je najgori mogući način

Vesna Petrović, predsednica Udruženja osoba s autizmom, rekla je za Srpski telegraf da nikakav oblik bilo kakve vrste nasilja ili grubog ponašanja nije rešenje za osobe koje boluju od autizma.

-Treba ih svakako upoznati i u situacijama kada su u svom stanju i naći neki način da se zabave, opuste, osmisliti im neku igru, pustiti neki crtani. Ima tu dosta stvari, svako od njih je dete za sebe. Ono što nikako ne sme to je da se prema njima ophodi grub Ono što je takođe veoma bitno jeste i činjenica da ta deca veoma malo spavaju, pa i tu mora postojati razumevanje vaspitača, te tu decu ne možemo terati da spavaju u vreme kad ostala deca spavaju. Vrlo često su ta deca nervozna, ali ona ne znaju to da kažu, ili pak srećna, pa budu hiperaktivna. Ono što je veoma bitno da se zna jeste da ta deca imaju pravo da budu u zajednici, vrtiću, školi sa svom drugom decom. Vaspitači imaju ključnu ulogu i moraju biti upoznati a nekim osnovnim stvarima kada je autizam u pitanju. – rekla je Petrovićeva.

printskrin

Saša Milićević, pedijatar

Vaspitači moraju da se prilagode

Bilo da se radi o deci koja imaju neki zdravstveni problem ili da su zdrava, ali pomalo nestašnoj deci.Saša Milićević, pedijatar, objasnio je da bilo kakav oblik nasilja nije dozvoljen kada su deca u pitanju.

-Ja znam da je u kolektivu teško posvetiti se svakom detetu, ali vaspitači rade veoma odgovoran posao i moraju biti spremni da ponašanje prilagode potrebama mališana i da sve bude usmereno ka dobrom i pozitivnom vaspitanju i odgoju mališana Deca zahtevaju dodir, pažnju, lepu reč, igru. Treba naći nešto što im je zanimljivo, što će im držati pažnju. – zaključio je Milićević.

Srpski telegraf

Slavko Gak

Gradski sekretar Gak šalje inspekciju

Kako nam je rečeno, inspekciji je naložena vanredna kontrola ovog obdaništa.Sa slučajem vrtića “Zamak” Srpski telegraf upoznao je nadležni Sekretarijat za obrazovanje grada Beograda, na čijem je čelu Slavko Gak.

– Nakon navoda zbog kojih nam se obraćate sekretarijat je naložio gradskoj prosvetnoj inspekciji vanrednu kontrolu ovog vrtića i ona će biti sprovedena u naredna 24 časa. Inspekcija sprovodi redovne godišnje kontrole vrtića i vanredne, po pretpostavkama, odnosno prijavama .Ponašanje vaspitačica koje opisujete apsolutno nije prihvatljivo ni u jednom vrtiću, bez obzira na to da li je državni ili privatni. Za pomenuti privatni vrtić, koji je jedan od 420 vrtića u sistemu gradskih subvencija, sekretarijat nije dobio nijednu predstavku građana, na osnovu koje bi se, osim redovne, sprovela i vanredna kontrola. Sekretarijatu nisu upućene primedbe na rad vaspitača. – rečeno je našem listu iz gradskog sekretarijata.