Sad imamo kratko zatišje, ali…

Mijomir Pelemiš

Mijomir Pelemiš, Foto: Printscreen

 

Za uvođenje karantina, koji bi mogao da zameni negativan PCR test po povratku u zemlju, među članovima Kriznog štaba ne postoji konsenzus.

Prema saznanjima – neće biti uveden obavezni PCR test ili karantin po povratku sa letovanja u državama koje imaju nepovoljniju epidemiološku situaciju.

Taj predlog je, kako saznaje list, jednom već “bio na stolu”, ali nije “prošao”, i ako ne dođe do drastičnog pogoršanja epidemiološke situacije verovatno neće ponovo biti razmatran.

 

Većina se testira radi putovanja u inostranstvo.Iako dva dana zaredom imamo po oko 50 pozitivnih više, procenat pozitivnosti je nizak, s obzirom na to da su za 24 sata testirane 9.932 osobe.

“Njihov povratak u zemlju je ozbiljan epidemiološki rizik. Van Srbije je oko 30.000 ljudi, uglavnom u zemljama regiona sa mnogo više zaraženih u odnosu na broj stanovnika nego kod nas. “, kaže jedan od članova Kriznog štaba.

Većina članova Kriznog štaba insistira da se mere zabrane okupljanja ne ukidaju.

I infektolog profesor dr Mijomir Pelemiš, potvrđuje da postoji realna opasnost da oni koji se vraćaju sa odmora iz inostranstva “raznesu” virus po Srbiji.

” Ozbiljno bi trebalo razmisliti da se ispiti, kao i u razvijenim zapadnim zemljama, organizuju onlajn. Oada imamo zatišje epidemije, ali lično ne verujem da će ono dugo trajati, najverovatnije manje od mesec dana. Ne zabrinjava me toliko početak školske godine koliko povratak studenata, kod kojih se, ipak, ne može računati na disciplinu kao kod đaka. “, rekao je on.

Bitno je, kažu epidemiolozi, da se miran period epidemije što duže održi, i zbog toga da bi se zdravstveni sistem odmorio.

Tolerisali bi, kažu, blago povećanje broja ljudi na jednom mestu, koji je sad ograničen na 10, ali svakako ne u meri koja bi omogućila da se u vreme kada inače ima najviše venčanja organizuju velike svadbe.