U Srbiji postoji najlepsa planina koja ima 16 jezera,40 vodopada,ali je sve to ugoženo zbog ljudske nemarnosti prema prirodi.Unistavanja,ugozavanja i nebrige .Fruska Gora je biser prirode,ona je Sveta gora sa 17 manastira.

Novi Sad fruska gora kisa i magla rasterali izletnike sa fruske gore FOTO: NENAD MIHAJLOVIĆ / RAS SRBIJA
Novi Sad fruska gora kisa i magla rasterali izletnike sa fruske gore

Fruska gora -jednostavno više nije kao sto je nekad bila-izjavio je planinar Dušam Tomić koji je obisao mnoge nacionalne parkove u Evropi.

 

Priča da je masovna seča drveća planska jednostavno ne stoji. Seče se sve živo, motorke, kamioni i traktori rade bez prestanka, još malo ćemo moći da vidimo Vrdnik iz Novog Sada. Tamo gde su bila stabla, sada je šipražje. Stavljaju tucanik na planinarske staze. Nemarni su i sami posetioci, ima onih koji ostavljaju sve iza sebe. U okolinama vikend naselja i sela stalno se pali strnjika, ljudi su opsednuti time, gore i rubni delovi šuma. Kao da smo se svi dogovorili da uništimo Frušku goru – rekao je Tomić.

Novi Sad114 fruska gora vinogradi FOTO: NENAD MIHAJLOVIĆ / RAS SRBIJA
Novi Sad114 fruska gora vinogradi

 

Iako je tako nešto predviđeno Zakonom o zaštiti prirode, a kazne su čak i do tri miliona dinara za pravna lica, u praksi se to do sada retko primenjivalo, kažu ekolozi. Koliko je Fruška gora kao nacionalni park ugrožena govori i šest primera uništavanja koje “Blic” donosi.

Kako saznajemo u pokrajinskoj vlasti, jedan od predloga koji bi mogao da se razmatra kako bi Fruška gora bila sačuvana jeste i mogućnost da se oni koji uništavaju okolinu kažnjavaju za narušavanje prirodnog dobra, a ne samo za bacanje smeća ili nelegalnu seču šume.”

1. Seča drveća

Problem u nezakonitoj seči drveća parka je da oni seku planski-Kazi iz Nacionalnog parka.

Novi Sad483 fruska gora seca sume drveca FOTO: NENAD MIHAJLOVIĆ / RAS SRBIJA

2. Smeće

Na izletištima će vas dočekati gomila smeća – pričaju planinari, koji ga i sami često čiste, ali uzalud.Građani misle da komunalne službe iz parka redovno odnose đubre, a to nije istina, nego tek u nuždi.

Smeće a baca ga ko gde stigne.,jednostavno ne može da se ne primeti gotovo na svakom mestu.

3. Kuće duhova

Hoteli “Osovlje”, “Ležimir” i bivše odmaralište “Pošta” samo su neki od dvadesetak napuštenih i ruiniranih objekata u koje danas svako može da uđe.Fgora postala je groblje za hotele, odmarališta i bolnice, nekada poznate, a danas prave kuće duhova.Radi se o vlasništvu odavno propalih firmi, a uglavnom se nalaze na najlepšim mestima i vidikovcima.

4. Požari

Na obodima NP, iznad naselja, meštani i vikendaši često pale strnjiku, a požarie šire i na obode šuma. U NP smatraju da to jedino adekvatne kazne mogu da reše.

Novi Sad109 fruska gora divlja deponija kod Bukovca FOTO: NENAD MIHAJLOVIĆ / RAS SRBIJA

Novi Sad109 fruska gora divlja deponija kod Bukovca

5. Deponije

S druge strane svako fruškogorsko selo ima najmanje jednu divlju deponiju u svojoj blizini. Iako ih komunalci povremeno uklanjaju, ne mogu da uklone posledice koje je otpad ostavio u zemljištu, vodi i vazduhu. Na divlje deponije bacaju se čak i leševi životinja.

Legalna deponija Tancoš – Beočin nalazi se na tek 900 metara od NP i prostire se na 35.000 kvadrata.

 

6. Uništeni putevi

“Mnogi putevi na Fruškoj gori nisu popravljani decenijama. Takav je i jedan od najprometnijih, Partizanski put, dug 70 kilometara. U nadležnosti je šest opština, koje ne mogu da se dogovore o obnovi.”

Novi Sad32 poecena suma na Fruskoj gori foto Nenaad Mihajlovic previewFOTO: NENAD MIHAJLOVIĆ / RAS SRBIJA
Novi Sad32 poecena suma na Fruskoj gori foto Nenaad Mihajlovic preview

Prikupljanje potpisa za zaustavljanje seče stabala na Fruškoj gori

“Pokret „Odbranimo šume Fruške gore“ (OŠFG) započeo je u centru Novog Sada sa prikupljanjem potpisa za zaustavljanje seče stabala na Fruškoj gori.

Akcija je započeta 12. marta, a aktivisti Pokreta prikupljaće potpise u Zmaj Jovinoj ulici i u užem centru Novog Sada.

Davanjem potpisa podržavate predloge Pokreta kojima se traži hitno zaustavljanje seče šuma i uvođenje moratorijuma na seču šuma Fruške gore u trajanju od 20 godina.

U Pokretu obrazlažu svoje zahteve niskom pošumljenošću Vojvodine (6,5%), te navode da je komercijalna eksploatacija šuma Fruške gore neodrživa praksa, piše 021.”