Ceo svoj život je posvetila baletu i Narodnom pozorištu!

Život je izgubila u svojoj 82. godini života. Preminula primabalerina Lidija Pilipenko, majka pokojnog glumca Igora Pervića.

Igor Pervić je glumio u mnogim filmovima kao što su “Crni bombarder”, “Lajanje na zvezde”, “Bure baruta”, “Sivi dom” i poznatim serijama “Ranjenik”, “Vuk Karadžić”. Kako nam je već poznato pokojni glumac se borio dugo sa opakom bolešću, a o smrti njegove majke koja je sve iznenadila.

 

 Lidija Pilipenko

Foto: PRINTSCREEN

Ceo svoj život Pilipenko je posvetila baletu i Narodnom pozorištu u kome je stvarala, prvo kao balerina, a kasnije kao koreografkinja.Primabalerina Narodnog pozorišta u Beogradu i koreograf preminula je, a u aprilu 2019. godine sahranila je sina.

Srednju baletsku školu završila je u Beogradu, a usavršavala se u Londonu. Gostovala je u Tokiju, Londonu, Parizu, Lozani i Atini.  “Njena posvećenost baletskoj umetnosti bila je nesvakidašnja, iskrena, maštovita, sa dubokom umetničkom porukom i zato će njeni baleti ostati nezaboravni, a njen doprinos ovoj umetnosti neizbrisiv….”, poručili su iz nacionalnog teatra.

Igrala je i na filmu”Kako su se voleli Romeo i Julija”, “Zvižduk u osam”, “Formula 1”.Bila je autor libreta i koreografije za dela “Banović Strahinja”, “Jelisaveta”, “Večiti mladoženja”, “Samson i Dalila”, “Šeherezada”…

Igor Pervić

Foto: Rajko Ristić/Alo!

Vreme i mesto sahrane Lidije Pilipenko biće naknadno saopšteni. Njen suprug je bio Muharem Pervić, a sin prerano preminuli glumac Igor Pervić.