Šest preostalih klubova nogometne Superlige poručilo je tokom noći s utorka na srijedu kako će nastaviti s planiranim organiziranjem natjecanja bogatih ekipa bez obzira na istupanje šest engleskih klubova – Manchester Cityja i Uniteda, Arsenala, Liverpoola, Tottenhama i Chelseaja.

“Unatoč objavi istupanja engleskih klubova, na što su bili prisiljeni pod pritiskom koji je nad njima izvršen, mi smo uvjereni da je naš prijedlog potpuno u skladu sa zakonom i normativom Europske unije što je danas potvrđeno sudskom odlukom (u Madridu) koja štiti Superligu”, navedeno je u zajedničkom priopćenju Real Madrida, Atletica, Barcelone, Juventusa, Milana i Intera.

Međutim, kasnije su se u toku dana povukli Atletico Madrid i Inter.

Osnivač i predsjednik novonastale Superlige, predsjednik Reala Florentino Perez, nikada nije skrivao da je finansijska dobit glavni razlog za pokretanje tog elitističkog i zatvorenog natjecanja, a sada je postalo jasno da većina tih klubova nije imala ni drugog izbora.

Svi osnivači Superlige nalaze se u velikim problemima, a sveukupni dug svih klubova iznosi čak 8.6 milijarde eura.

Najviše duguje londonski Tottenham, koji je već objavio da neće igrati Superligu – 1.3 milijarde eura. Slijede ga Barcelona s 1.2 milijarde pa Real Madrid sa 750 miliona…

Prema pisanju The New York Timesa, projekt je vrijedan 3,5 milijarde eura i svaki od klubova osnivača dobit će 350 miliona eura za ulazak u ligu. To je više nego četverostruko više nego što je osvajač Lige prvaka dobio 2020.