Ona je otkrila da smrdibube traže toplo mesto gde će se skloniti, što su obično domovi, a dala i recept kako da ih se rešite.

Entomolog iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije Aleksandra Zatezalo otkrila je kada će konačno prestati najezda smrdibuba i zašto je sada nikad veća.

foto: Profimedia

“To će ih držati podalje neko vreme, ali ti tretmani treba da se ponavljaju jer kad prestane njihovo dejstvo opet će se pojavljivati Mogu da se koriste insekticidi, ali i prirodni preparati na bazi belog luka i sirćeta. “, istakla je u Jutarnjem programu na “Prva TV” i dodala:

“Kada krenu hladniji dani i prvi mrazevi one se povlače dublje i nema ih više.Možda se pojave samo u nekom toplom delu u manjem broju, ali ne u ovako velikoj brojnosti. Dakle, s dolaskom ozbiljnijeg temperaturnog minusa. ”

RECEPT 

Flaša za sprej sa zatvaračem

Beli luk (4 kašičice)

Voda (2 šoljice)

 

foto: Profimedia

Drugi način je da napravite sprej od mešavine luka i vode i poprskate kritične tačke. Takođe možete koristiti ovaj sprej i za odeću, ali u tom slučaju pazite da ne odbijete i ljude od sebe.Jedan način je da iseckate luk i ostavite ga na mestima gde smrdibube najčešće ulaze u vaš dom.

Kurir.rs/K.Đ.