Vučić je u ponedeljak najavio da će do Sretenja biti donet dodatni paket pomoći privredi.

Potvrđeno je danas Tanjugu u Ministarstvu finansija.U okviru pripreme novog paketa mera za pomoć privredi i građanima razmišlja se i o nekoj vrsti podrške za nezaposlene.

Vučić je u ponedeljak najavio da će do Sretenja biti donet dodatni paket pomoći privredi koji će biti, kako je rekao, “nova injekcija” za kompanije, privredu, preduzetnike, mala, srednja, pa i velika preduzeća.

Kako stoji u evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, krajem 2020. godine bilo je ukupno 492.619 nezaposlenih osoba u našoj zemlji.Podrška za nezaposlene tek treba da bude definisana, kažu u tom ministarstvu.

Razmišlja se ako bude potrebno i o dodatnoj podršci građanima, a koja je u 2020. bila u vidu isplate 100 evra svim punoletnim građanima.

Kada je reč o pomoći za zaposlene, više od milion ljudi bi moglo da dobije dva ili tri puta po pola minimalca, to jest od 32.000 do 48.000 dinara.

Predsednik je dodao da će nastojati da se produže i garantne šeme, koje su se odlično pokazale sa 1,5 milijardi evra, a ovog puta bi preko tog sistema, istakao je, moglo da bude obezbeđeno još dva puta po 500 miliona.

Kazao je da će biti i sektorske pomoći za turizam, za hotelijere, turističke agencije, vodiče, za autobuske prevoznike, sa još pola minimaca.

Istakao je da je tim sistemom obuhvaćemo 1.052.000 zaposlenih. Vučić je naveo da će to najverovatnije biti pomoć u vidu isplate dva ili tri puta po pola minimalca.