Edin Džeko je u vrlo kratkom vremenu postao legenda Rome i ikona navijača “Vučice”. Dijamant se tako od dolaska u Romu 2016. godine prometnuo u glavnog igrača i kapitena rimskog kluba.

Upravo je bh. reprezentativac u proteklim sezonama nosio cijeli tim na svojim leđima a nerijetko je upravo Dijamant donosio bitne pobjede i bodove svojim golovima. No, Džeko je trenutno u poznim igračkim godinama i teško je vjerovati da može zadržati ovakvu formu i tempo u narednim sezonama.

Toga su i u Romi svjesni te su se dali u potragu da pronađu zamjenu za Džeku. Prvi korak u tom smjeru bio je dovođenje na posudbu mlade zvijezde Real Madrida Borje Mayorala, no teško da će Španac nakon isteka posudbe ostati u Rimu.

Stoga su se čelnici Rome okrenuli novom rješenju, a ono dolazi u vidu mladog i perspektivnog napadača Sassuola Giovanni Scamacce koji ove sezone igra na posudbi u Genoi.

Scamacca je rođen 1. januara 1999. godine, a prošle sezone je postigao devet golova igrajući na posudbi u Seriji B za Ascoli. Time je privukao pažnju velikih klubova, a ove sezone je postigao dva pogotka u Seriji A.

Italijanskim klubovima je zanimljiv jer i pored visine od 195 cm ima zavidnu tehniku i učešće u igri. Sassuolo za njegove usluge traži 25 miliona eura, što nije mala suma u ovo doba korone.

Čini se da je Roma napokon pronašla zamjenu za Dijamanta i da se polako spremaju na život bez Džeke.