Reprezentacija BiH će u četvrtak 8. oktobra na stadionu Grbavica igrati polufinalni susret baraža za odlazak na Euro 2021. protiv reprezentacije Sjeverne Irske.

Kako se igra samo jedan meč u slučaju neriješenog rezultata će se igrati produžetci, a u krajnjem slučaju će o pobjedniku odlučivati penali.

Upravo je reprezentativac Sjeverne Irske i fudbaler Hull Cityja Josh Magennis pričao o scenariju sa jedanaestercima te poslao jasnu poruku da Sjeverna Irska neće biti uplašena u slučaju izvođenja penala.

“Jedanaesterci su lutrija i to je okrutan način da se riješi pobjednik, ali moraš paziti da ne budeš neodlučan i da imaš povjerenja u svoje sposobnosti. To je lud način da se sve odluči, dramatično je, ali ako dođe do toga – moraš biti spreman da to napraviš”, rekao je Magennis, te dodao:

“To je luda situacija. Možete da vježbate koliko god želite, ali dok se ne nađete u takvoj vatri, ne znate kako odreagovati. Izvodim penale u Hullu i znam da je teško i da uvijek postoji pritisak”

Naravno što je veća važnost utakmice, to je veći i pritisak na izvođače jedanaesteraca.

“Da, istina je da je taj pritisak veći ako igrate takvu jednu utakmicu, ali morate i tada biti smireni, odlučni, s vjerom u sebe. Ne smijete mijenjati svoje mišljenje. Ako vam golman i odbrani penal, bar znate da ste uradili sve kako biste pomogli svom timu”, zaključio je Magennis.