Dr Misala Pramenković, potpredsednica SPP-a, biti narodna poslanica,Muamer Zukorlić, lider Stranke pravde i pomirenja, izjavio da je zadovoljan izbornim rezultatima.

Srbija prvi put u istoriji dobiti narodnu poslanicu koja nosi hidžab.

“To je veoma važan uspeh, pogotovo za stranku tako malu kakva je naša, a koja se odlučila da na izbore ide samostalno, bez ikakvih poluga vlasti i sistema i svega onoga što prati kampanju  Ono što je izvesno jeste da ćemo imati tri narodna poslanika i to je, s obzirom na sve okolnosti, dobar rezultat. “, kazao je on i dodao da SPP izbio na prvo mesto kao bošnjačka stranka koja ima tri svoja predstavnika u Skupštini Srbije.

“Ona će verovatno ući u Skupštinu Srbije, mi tu nemamo nameru ništa da menjamo”, rekao je Zukorlić.

Muamer Zukorlić je istakao da je dr Misala Pramenković treća na njihovoj izbornoj listi i dodao da će najverovatnije biti narodna poslanica.

Prema njegovim rečima, radi se o osobi za primer, izuzetno sposobnoj i obrazovanoj.

“Ona dolazi iz redova svog naroda  To će svakako u vizuelno-simboličkom smislu biti iskorak i za parlament, ali i za celu Srbiju… “, dodao je Zukorlić.

 

U prevodu – ako se poslužimo primerom prethodnih izbora, ukoliko glasa više od tri i po miliona birača, jedno poslaničko mesto vredi oko 15 hiljada glasova I ranije za manjinske partije nisu važili opšti uslovi i cenzus bio on pet po starom ili tri odsto po novom zakonu, nego tzv. prirodni prag.  – a to je u stvari taj prirodni prag za manjine.

“Usvajanjem našeg amandmana se koriguje prirodni prag, ne uvećava se broj dobijenih glasova, nego se prilikom raspodele mandata količnici lista stranaka manjina uvećavaju za 35 odsto”, pojašnjava zakonsku odrerbu Balint Pastor, poslanik SVM-a na čiju je inicijativu izmena i usvojena.

Usvojene na predlog Saveza vojvođanskih Mađara, ali uz podršku drugih manjinskih partija i stranaka vladajuće većine – izmene zakona o izboru predstavnika manjina u Skupštini Srbije i u opštinama, donose nešto drugačiju računicu.