Unija Sindikata prosvetnih radnika Srbije navela je pet ključnih razloga zbog kojih smatraju da je skoro nemoguće stvoriti zdravstveno bezbedan školski ambijent od 1. septembra.

Glavni odbor Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije usaglasio se da se od prosvetnih vlasti zahteva odlaganje početka nove školske godine za najmanje dve nedelje, iz, kako su naveli u saopštenju, razloga zdravstvene bezbednosti.

 

Deca sa zastitnim maskama idu u skolu

 

“Na prvom mestu, lokalne samouprave nemaju novca da nabave maske i dezinfekciona sredstva, pa je potrebno vreme da se škole samoorganizuju i spreme za prijem stotina hiljada učenika i nastavnika.

Peto, nema dovoljno izvršilaca, za predložene modele nastave”, navela je Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije u saopštenju izdatom posle sednice Glavnog odbora sindikata.

Treće, škole još uvek nisu dobile redukovane nastavne planove i programe.

Četvrto, nejasne su procedure nakon mogućeg zaražavanja dece i nastavnika.

 

“Ministarstvo prosvete, bez jasnih uputstava, sa manjkom prostora, velikim brojem učenika u odeljenju i velikim brojem inficiranih u Srbiji, skoro je nemoguće 1. septembra obezbediti zdravstveno bezbedan školski ambijent. Glavni odbor Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije smatra da je mudrije učiniti dodatne napore da se makar nešto sa gornjeg spiska reši. U suprotnom, čeka nas početak školske godine koji će ubrzo biti i kraj jer u haotičnoj situaciji koju diktira, kako korona, . ”, zaključio je taj sindikat u saopštenju.

Šarčević: Nema odlaganja početka škole

“Imamo šest platformi, imamo snimljene materijale za ceo mesec i to se sukcesivno radi.

On dodaje da “mi, za razliku od njih, imamo sve kompletno i kao onlajn varijantu”.Za razliku od Crne Gore, koja je pomerila početak školske godine za oktobar, mi ne razmišljamo o tome, rekao je za Nova.rs ministar prosvete Mladen Šarčević.

 

Mladen Sarcevic
Mladen Šarčević Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Najvažnija izmena  je da školski časovi traju 30 minuta, a čak i oni koji budu pohađali nastavu onlajn, moraće da odgovaraju u školi.

Ministarstvo prosvete je, inače, propisalo  osnovne principe po kojima će se odvijati nastava u osnovnim i srednjim školama, kao i u produženom boravku.

Za ne daj bože, u slučaju širenja zaraze, mi možemo parcijalno da isključimo regiju po regiju, i tu opciju imamo”, zadovoljan je ministar i spreman za početak školske godine 1. septembra.

 

Roditelji zbunjeni, potpisivali da “prihvataju rizik da se dete zarazi”

Sa druge strane, škole su svaka na svoj način pristupile anketiranju roditelja o tome kako žele da im deca pohađaju nastavu, pa se tako desilo da osnovna škola “Starina Novak” uz tu anketu “pojasni” da uz opciju pohađanja nastave u školi roditelj prihvata rizik da se dete tako zarazi koronavirusom.

Beograđanka Iva, majka trećaka, za Nova.rs objašnjava da je potpuno zbunjena i u neverici zbog načina na koji se planira nova školska godina.

Ako zaposlenima u prosveti nije do kraja jasno kako će to školska godina početi i bezbedno i na vreme, roditeljima je tek teško da shvate kako će se sve odvijati od 1. septembra.

“Trebalo je prvo da znamo šta je epidemiološki u redu pa onda da ministarstvo prosvete predloži u okviru toga model. Bilo mi je prvo suludo da epidemilozi iz Kriznog štaba čekaju predlog Ministarstva prosvete kakav će biti model”, rekla nam je na manje od nedelju dana od početka škole.

 

Foto: printscreen starina.rs

 

U međuvremenu je makar Krizni štab razrešio kakve maske deca treba da nose u školi – a odgovor je da sve vrste maski dolaze u obzir, uz poruku da je najbolja zaštita od zaraze koronavirusom upravo nošenje maske, držanje distance i redovno pranje ruku.

Do sada se, inače, samo pet odsto roditelja odlučilo da deca pohađaju onlajn nastavu, a izjašnjavanje o tome traje do 27. avgusta.