Imunolog Srđa Janković kaže da virus korona i dalje ima potencijal širenja, da je Krizni štab zbog toga reagovao te da su maske obavezne u javnom prevozu, a preporuka je da se nose u zatvorenom prostoru kao što su banke, pošte, prodavnice.

Ukoliko rizik postane veći može da se desi i da se takve mere uvode.On je rekao da se može sprečiti širenje ukoliko se svi budu pridržavali preporuka koje su i do sada bile na snazi, ali su sada pojačane.

 

” Maska ne štiti stopostotno, ali ukoliko je svi nosimo epidemija se usporava za 40 odsto.    Svi bi trebalo da nose masku.To su pokazali poslednji objavljeni radovi”, rekao je Janković za TV Pink.

Dodaje da je povećan broj zaraženih opomena za sve nas da moramo da pazimo, da zaštitimo sebe i druge, jer je virus među nama.  Ističe da je važna fizička distanca na otvorenom prostoru.

“Broj novozaraženih raste i to želimo da sasečemo u korenu  Potencijal širenja postoji, zbog toga stežemo protivepidemijski obruč. “, naveo je on.

Srđa Janković

Srđa Janković, Foto: Printscreen

Policijski čas? Može da se desi

– Znamo da su na maturama emocije uzavrele, kao na derbiju, i da je teško održati distancu. Međutim, to je surovost koju moramo da progutamo – zaključio je on.

“Ukoliko rizik postane veći može i to da se desi i da se takve mere uvode, ali u ovom trenutku one nisu u razmatranju”, naglasio je on.

Upitan da li se može desiti da se ponovo uvede vanredno stanje i policijski čas, Janković je rekao da se ta opcija ne razmatra u ovom trenutku.

 

Govoreći o proslavi mature, Janković je rekao da u ovom trenutku nisu zabranjena takva okupljanja, ali da distanca mora da se poštuje.