Od početka epidemije Niški klinički centar zbrinuo je više od 4.300 kovid pacijenata.

POBIJEDIO U NAJVAŽNIJOJ BICI Predrag (21) je bio najmlađi pacijent na respiratoru, a sada KONAČNO ODLAZI KUĆI
Foto: RTS video/screenshot

–  Čuo sam od doktora koliko je to bilo opasno, ali sada je sve super. Radujem se tome što ću konačno da izađem odavde. – kaže Predrag Nikolić.

Dvadesetjednogodišnji mladić primljen je u Niški klinički centar sa oštećenim plućima, jetrom, bubrezima. Poslije dvadeset dana na respiratoru još je u bolničkom krevetu, ali mu se bliži odlazak kući, prenosi Blic.

Trenutno je situacija najmirnija za posljednjih šest mjeseci, a osoblje na intenzivnoj njezi koje radi sa najtežim slučajevima posebno raduje oporavak najmlađeg pacijenta koji je bio na respiratoru, Predraga Nikolića iz okoline Leskovca.

– U ovim situacijama mi smo radili sve što je bilo do nas, ali nije bilo efekta. Takav osjećaj bespomoćnosti ja nikada do sada nisam imala – naglašava dr Nada Pejčić, anesteziolog iz Leskovca.

– Oni budu svjesni, orijentisani i u samo kratkom vremenskom periodu, pola sata do sat vremena – navodi Milena Stojanović, najmlađi anesteziolog KC Niš.

– Došli smo do nekih desetak pacijenata i zaista me strah sada pod novim uslovima da ne dođe opet do porasta broja zaraženih – ističe Goran Milošević, koordinator kovid intenzivne njege.

U intenzivnoj njezi je za šest mjeseci bilo oko 1.200 obolelih od kovida 19, pa je sa ne kovid pacijentima bilo dvostruko više bolesnika.

 

Doktorka Pejčić strahuje od povećanja broja zaraženih.

Radmilo Janković, pomoćnik direktora KC Niš, kaže da su se dobro organizovali posljednja dva mjeseca.

–  Nadamo se da ćemo moći da zatvorimo sve kovid objekte, ali mislim da to neće biti realno.U tom pravcu ćemo dočekati sljedeći talas.  – dodaje Janković.

– Sada, kada čujem muziku iz nekog stana što asocira na žurku ili kada vidim javnu svirku bilo gdje, moja prva pomisao je – sad će opet da nam se poveća broj pacijenata – dodaje doktorka Pejčić.