Udruženje za borbu protiv akutnih leukemija ”Leuka” u ovoj sedmici organizuje nekoliko akcija prukupljanja davalaca matičnih ćelija

Za najveći broj obolelih od akutnih leukemija, kao i za još neka oboljenja, jedini mogući put ka izlečenju je transplantacija matičnim ćelijama, inače većina njih neće preživeti.

Za transplantaciju je neophodan uslov da se pronađe adekvatan donor. Našoj zemlji je, u
odnosu na broj stanovnika, potrebno 100.000 donora u Registru da bi se sa velikom verovatnoćom to i desilo- k
aže za portal Informer.rs

Nažalost, taj broj iznosi manje od 10.000.  Takva situacija usporava pronalaženje adekvatnog davaoca matičnih ćelija, čime su umanjuje šansa za preživljavanje.

Za jedan deo obolelih donor se nikada ne pronađe, samim tim, šanse za njihovo preživljavanje ne postoje.

Davanje matičnih ćelija je bezbedno

Akcije

U sredu 20. aprila u Mačvanskom Prnjavoru u Domu kulture od 10-15 časova
Zajedno sa porodicom i prijateljima, Registrom davalaca matičnih ćelija, Institutom za transfuziju Beograd, Leuka je organizovala traženje davalaca matičnih ćelija za Dejana Radanovića iz sela Mačvanski Prnjavor, kome je transplantacija matičnim ćelijama jedini lek, a za koga još nije pronađen podudaran davalac. Njegova jedina šansa za izlečenje, za život, je pronalazenje podudarnog davaoca, najavljuje Predrag Slijepčević za portal Informer.rs

U četvrtak 21.aprila u  Beogradu u Institutu za transfuziju od 10 časova
Na Svetski dan borbe protiv akutnih leukemija, Registar davalaca matičnih ćelija i Institut za transfuziju i Leuka organizuju veliku akciju prikupljanja davalaca matičnih ćelija.

Davanje matičnih ćelija je bezbedno

Studija urađena u Nemačkoj je nedvosmisleno dokazala da se šansa za uspešnost transplantacije povećava za 30 odsto, ukoliko je donor sa istog geografskog područja (u krugu od 300 km).

Inače,davanje matičnih ćelija je potpuno bezbedno i bezbolno. Procedura se sastoji od popunjavanja formulara i davanja uzorka krvi na analizu.

Doniranje matičnih ćelija se svodi na princip dobre volje i ljudsku želju da se pomogne. Ukoliko je davalac podudaran sa nekim od obolelih, vrši se lekarski pregled i nakon toga se izdvajaju matične ćelije. Sama procedura traje par sati i jako je slično davanju krvi – objašnjava Slijepčević.