Dvostrukim historijskim debaklom završen je nastup Rukometne reprezentacije Hrvatske na SP-u.

Hrvatska, prošlogodišnji vice-prvak Evrope, svjetska rukometna velesila koja je od 1995. na svjetskim prvenstvima osvojila po jedno zlato i broncu te tri srebra, ispala je sa SP-a 2021. najtežim porazom u historiji svjetskih prvenstava, 38:26 protiv Danske.

Najgori poraz od spomenute ‘95, kada je izborila pravo nastupanja na SP-ima kao reprezentacija međunarodno priznate države, tim je gori što je doživljen od ekipe koja doduše jeste aktealni prvak svijeta, ali je za utakmicu s Hrvatskom bila teško oslabljena te je igrala bez takmičarskog motiva.

Naime, Danska je ranije izborila prolazak u četvrtfinale, a protiv Hrvatske joj je zbog crijevne viroze koja je poharala reprezentaciju nedostajalo pola igrača, među kojima i Mikkel Hansen, najbolji danski i jedan od najboljih rukometaša svijeta.

Najtežim porazom ikad na SP-ima Hrvatska je ostvarila i najgori plasman na svjetskim prvenstvima u historiji. Do sada je to bilo 13. mjesto 1997. godine u Japanu, a od katastrofe protiv Danske to je 15. mjesto (od 32 reprezentacije) u Egiptu 2021.