Pre dva meseca, u Zemunu, tragično je nastradao dečak Despot M. (4),  kada je preko njega prešao autobus na liniji 18.

U trenutku nesreće bio je s bakom, a poginuo je na svega 100 metara od svog stana, u kom su ga čekali roditelji.

On i bakana su se čvrsto držali za ruke i na vreme se spremili da ih vozač vidi da žele da izađu iz autobusa.Despot je samo želeo da sa svojom bakanom izađe iz autobusa, njegove poslednje reči su bile “Silazimo, bakana”.

Njegov otac je odlučio da kaže šta mu je na duši:

 

” Tražimo njegov osmeh, a bio njegov zaštitni znak, tražmo njegovu dobrotu a bila je najčistija, trazimo našu ljubav, a bila je beskonačna, tražimo našu sreću, a bili smo najsrećniji na svetu.Danas je dva meseca od kada je naš sin Despot ubijen na ovom mestu. Dva meseca ga tražimo u slikama i snimcima, jer nam je to jedino preostalo.

Despot M.
foto: Privatna arhiva

Zašto?

Mi našeg sina nismo zagrlili, nismo poljubili dva meseca, a to smo radili stotinu puta dnevno.Vrata autobusa u pokretu sa poslednjeg stepenika su ih izbacila napolje, Despota je vozač autobusom vukao po asfaltu, nije stao, nije GLEDAO. Povrede su fatalne, nijedna mama, nijedan tata ne treba da ima takvu uspomenu na svog sina jedinca. Despot je samo želeo da sa svojom bakanom izađe iz autobusa, njegove poslednje reči su bile ‘Silazimo, bakana’ i on i bakana su se čvrsto držali za ruke i na vreme se spremili da ih vozač vidi da žele da izađu iz autobusa. Ali vozač nije GLEDAO. A vozač je na slobodi bez imalo kajanja, empatije i ljudskosti.

Despotov tata
foto: Privatna arhiva

Opet zašto?

Skup podrške roditeljima Despota održaće se u nedelju u Zemunu u 18 sati, u Prvomajskoj ulici, na stanici “Bosanska”.

Dokazi jasno ukazuju ko je kriv za ubistvo našeg sina i mi tražimo da krivac bude lišen slobode”.Bahatost, bezobzirnost, žurba i nebriga su bili preči od odgovornosti na radnom mestu, od obaveze da se poštuje zakon o bezbednosti saobraćaja, od obaveze da poštuje pravilnik gsp-a gde je jasno navedeno koje su obaveze vozaca na stajalistu pri izlazku i ulasku putnika, gde je dodatno naznačeno da su oni u obavezi da pomognu osobama sa malom decom.