U narodnoj medicine se sa razlogom koristi već vekovima, mada su mnoga njena lekovita svojstva još uvek malo poznata.Travari tvrde da su ovom biljkom izlečili na hiljade ljudi.

U vremena kneza Vladimira Velikog sve žene i devojke umivale su se sokom od molodila da bi im koža postala lepša i svežija.U Srbiji ona je poznata kao čuvarkuća, dok su u Rusiji ovu biljku oduvek zvali molodilo – „trava koja vraća mladost“.

Mnogo je razloga zašto se ova biljka mora naći u svakom domu, a ovo su samo neki od njih:

Preporučuje se srčanim bolesnicima, ali i ljudima koji imaju problema sa bubrezima.Ova biljka poseduje antiupalna, antitoksična i antibakterijska svojstva. Smiruje bolove i pomaže bržem zarastanju ranu.
Evo kako da je iskoristite ukoliko patite od neke od ovih bolesti:

 

Kod paradontoze

 

Kuvajte 2-3 minuta, ostavite da se ohladi. Ispirajte usta tokom 5 minuta, 3 puta dnevno. Isitnite sveže lišće čuvarkuće u blenderu pa procedite sok kroz gazu. Dodajte u sok hladnu vodu u proporciji 1:1.

 

Kod bolesti bubrega

 

Kuvajte na pari 10 minuta, procedite. Popijte jednu čajnu kašičicu čaja 4 puta dnevno. Prelijte 15 g suvog lista čuvarkuće sa 250 mililitara vode.

foto: Shutterstock

Kod neplodnosti

Ostavite 4 sata da odstoji. Popijte 30 ml čaja 3-4 puta dnevno. Jednu supenu kašiku suvog lista čuvarkuće prelijte čašom ključale vode.

 

Kod dijareje

 

Konzumirajte 15 ml čaja napitka 4 puta dnevno.  Jednu supenu kašiku suvog lista čuvarkuće prelijte sa pola litra ključale vode. Sačekajte 2 sata da odstoji.

 

Kod gorušice

Popijte 30 ml čaja 2 puta dnevno.Prelijte 15 g svežeg lišta čuvarkuće sa 500 miligrama ključale vode.

 

Kod gastritisa

 

Popijte 50 mililitara čaja 3 puta dnevno.  Dve supene kašike suvog lista čuvarkuće prelijte sa pola litra ključale vode. Ostavite 3 sata da odstoji.

 

 

foto: Shuterstock

Za normalizaciju metabolizma

 

Sačekajte 3 sata da odstoji. Uzimajte 30 ml napitka 3 puta dnevno.Prelijte 20 g svežeg lista čuvarkuće čašom ključale vode.

Kod opekotina, posekotina i čireva na koži

 

Napravite oblog, stavite na bolno mesto.  Stavite u termos 50 g suvog lista čuvarkuće, prelijte sa 600 mililitara ključale vode. Sačekajte 4 sata da odstoji.

 

Uzgoj čuvarkuće

 

Imaćete lep ukras, a uz to i lek nadohvat ruke. Zanimljivo je da čuvarkuća deluje i nakon zamrzavanja. To je logična posledica njene visoke tolerancije na hladnoću i sposobnosti preživljavanja u zimskim uslovima. Čuvarkuću je lako uzgojiti. To je vrlo otporna biljka koja se može uzgajati u teglama ili na otvorenom. Dostupna je u različitim bojama, a naraste do dvadesetak centimetara. Gde god da je posadite nećete pogrešiti.

Bere se od marta do oktobraa, a ako je u tegli onda i tokom čitave godine.

 

Napomena: Trudnicama i doiljama se ne preporučuje upotreba čuvarkuće u lečenju.

foto: Shuterstock