Hasan Salihamidžić imao je neslavan završetak reprezentativne karijere.

Iako je bio jedan od onih igrača koji su udarili temelje naše reprezentacije, Braco je često bio na meti kritika zbog navodnog manjka zalaganja i borbe te mu se prigovaralo da se šteti i čuva za dres njemačkog Bayerna, u kojem je proveo najslavnije dane.

Kod Salihamidžića nikad nije bilo dvojbe oko izbora reprezentacije. Kao petnaestogodišnjak pobjegao je u Njemačku zbog rata, koji se u to vrijeme sve više širio Bosnom i Hercegovinom. Šest mjeseci je radio kao konobar u jednom kafiću kako bi zaradio novac za putne troškove.

Za reprezentaciju je uvijek igrao ponosno, a koliko voli ovu zemlju svjedoče snimci tokom intoniranja himne, kada je uvijek srčano pjevao “Jedna si jedina”.

U nacionalnom dresu skupio je 43 utakmica i postigao šest golova, a naglo se povukao 2006. godine. Iako je tadašnji selektor Blaž Slišković za rano povlačenje naveo povrede, činjenica je da do današnjeg dana nije poznat prava istina. Šuška se da je otjeran ili da je dobrovoljno otišao jer nije mogao trpiti politiku tadašnjeg Saveza.

https://www.instagram.com/p/CWr28D8AvHU/?utm_source=ig_embed&ig_rid=83466ca5-b39a-4fa6-81dc-74e990b9913c

Danas je Braco sportski direktor minhenskog Bayerna, jednog od najvećih klubova svijeta, a njegov sin Nick Salihamidžić gradi fudbalsku karijeru i uskoro će izabrati da li će igrati za BiH ili Njemačku.