U redu su građani iz svih delova Srbije, ali ima i onih koji su stigli iz Severne Makedonije, Republike Srpske. Razlog je to što se u Torlaku ne zakazuje testiranje, a rezultati se dobijaju istog dana.

Ogroman red građana koji čekaju PCR testiranje formirao se i jutros ispred Instituta za vakcine i serume “Torlak” u Beogradu.

Već oko 4.30 stigli su najuporniji da zauzmu mesta, kako bi bili među prvima kada se vrata laboratorije otvore u osam sati.

Redovi ispred FOTO: ZORAN ŽESTIĆ / TANJUG
Redovi ispred “Torlaka”

Kaže da je znao da su velike gužve, ali da se odlučio za tu ustanovu jer nema zakazivanja i rezultati stižu istog dana.Među prvima je jutros oko 4.30 ispred Torlaka bio Slobodan Bugarski iz Beograda koji putuje večeras u Moskvu.

Uplatio je ponovo 6.000 dinara i ponovo stao u red.On je u subotu radio PCR test, ali nije dobro izračunao, pa će mu dok stigne u Moskvu test biti stariji od 72 sata, i zato je jutros poranio da ponovi testiranje

Putuju u Austriju i neophodan im je negativan PCR test ili da budu 10 dana u karantinu.Iz Svilajnca je put Beograda zbog testiranja noćas krenuo i Milorad Pajić sa još dva prijatelja.

–  Ukoliko bi odlučili da putujemo bez testa u Austriju, morali bi da provedemo u karantinu 10 dana ili da platimo testiranje koje tamo košta od 140 do 190 evra . Čekamo u redu od pola pet. Odlučili smo se za ‘Torlak’ jer se ovde ne zakazuje i rezultati se dobijaju istoga dana, što nama odgovara zbog putovanja.- rekao je Pajić Tanjugu.

On kaže da je znao da su u “Torlaku” ogromne gužve, ali da se rezultati dobijaju najbrže i zbog toga se odlučio za tu ustanovu.U Ujedinjene Arapske Emirate u sredu putuje Miljan Bodžić.

Prvi došli već oko 4.00FOTO: ZORAN ŽESTIĆ / TANJUG
Prvi došli već oko 4.00

–  Došao sam rano i da se osiguram da ću uraditi test pošto sam čuo da je u petak testiranje rađeno samo do 11 sati . Znam da se rezultati ovde dobijaju najbrže. Vodio sam se logikom da je bolje da čekam rano ujutro po prijatnijem vremenu tri ili četiri sata, nego da čekamo u toku dana kada su veće vrućine.- priča Miljan.

Testiranje je besplatno u UAE za one koji imaju radnu dozvolu i koji zbog posla putuju.Navodi da je za UAE obavezan PCR test iz zemlje iz koje se putuje, ali i da se radi novo testiranje kada se stigne na odredište.

Upitan zbog čega testiranje nije radio u Republici Srpskoj, Lukić kaže da je boravio u Beogradu poslednjih dana, te se zbog toga odlučio za “Torlak”.Nenad Lukić iz Srebrenice večeras putuje u Moskvu.

Dolaze i iz Republike Srpske, Severne Makedonije...FOTO: ZORAN ŽESTIĆ / TANJUG
Dolaze i iz Republike Srpske, Severne Makedonije…

– Večeras u osam putuje, u Istanbul, pa onda u Moskvu. Znao sam da je gužva u ‘Torlaku’, rekao mi je prijatelj koji je već otišao u Moskvu. On je došao u pet i bio 260. po redu, ja sam došao ranije u 4.30 i 16. sam po redu. – naveo je Lukić.

U redu smo zatekli i porodicu sa troje dece iz Đevđelije u Makedoniji koji putuju u Nemačku, ali nisu bili raspoloženi za razgovor sa novinarima.

Za državljane Srbije PCR testiranje na zahtev košta 6.000 dinara, a za strance 120 evra. Lukić je nezadovoljan što se gradjanima Republike Srpske naplaćuje 120 evra testiranje kao strancima jer je, kako kaže, reč o istom narodu, samo sa druge strane Drine.