“Napustio nas je u 33. godini Igor Vuk Torbica, pozorišni reditelj”

On je odabrao svoj kraj na vrhuncu moći, onda kad je pokorio pozorište regiona i pokazao da je buduće vreme njegovo vreme”, reči su reditelja Kokana Mladenovića koje je napisao posle vesti o smrti Igora Vuka Torbice, tridesettrogodišnjeg reditelja, koju je sinoć prenela njegova porodica i prijatelji. Igor Vuk Torbica je bio Princ Teatra. Onako kako je Branko Miljković bio Princ Poezije. I posle Miljkovićevog tragičnog kraja ljudi su mislili da će se pojaviti neko sličan. I nije se pojavio. U ovim našim malim sredinama ne postoje dva Jovana Ćirilova, dve Borke Pavićević, dva Igora Vuka Torbice. Kokan Mladenović piše da su decenije koje dolaze morale da budu njegovo zvedzano vreme, a da je umesto toga on sebe prerano preselio u zvezde.

 

“ U gradu koji je voleo i odabrao, napravio je neke od svojih najboljih predstava, kao i u Zagrebu, Ljubljani, Novom Sadu, Rijeci, Somboru, Bitolju”, navodi se u saopštenju.  Rođen u Drvaru, odrastao u Rovinju, školovao se i živeo i radio u Beogradu, kao i u mnogim najznačajnijim pozorištima širom regiona.

 

“ Naš je mladi prijatelj odustao od Zemlje koja se ne da popraviti i otišao da režira Nebo. Neka su ti mala sva sazvežda kojih ćeš se taći i neka je tvoj potpis na nebu vidljiv i kad neba više ne bude, dobri moj”, napisao je Kokan Mladenović. U vremenima koja dolaze Igor Vuk Torbica bi morao biti idol i putokaz pozorišnim generacijama. Pošten, angažovan, lep i pametan, nalik još jednom svom sudrugu iz vremena tragedija, Ivi Loli Ribaru.

Glumica Branka Otašević  napisala je  koja je sa Igorom Vukom Torbicom sarađivala na predstavi “Krvave svadbe”“Nek’ zvone, nek’ bruje, sve teška, sva zvona…”

“I imali porodicu na okupu za njihov peti rođendan. Da. Neka stane sve kako Milena reče. Neka stane. Evo deo ekipe sa gostovanja, Kopar. Kakvo igranje. Bio si ponosan na nas, a ja znam da će 19. avgusta ‘Naše Svadbe’ biti neustrašive. Tvoje. Čućeš Nas. Naša Zvona, Teška  Ja se sećam da si me pustio sa proba (i jutarnja i večernja), sedam dana pre premijere da slavim rođendan Vuka i Luke… I zahvalili su se jer su išli u Zoo vrt i u Beograd. … Nema te… Sad nek ‘ zvone, nek’ bruje sva teška, sva zvona…”, napisala je Branka Otašević.

Dramaturg, scenarista, glumac i filmski kritičar Dimitrije Vojnov naveo je da je odlazak Igora Vuka Torbic nenadoknadiv gubitak za Srbiju i srpsko pozorište.

Dimitrije Vojnov@timjohnbyford

Nenadoknadiv gubitak za život i za pozorište.

Igor Vuk Torbica nas je napustio.

Nek mu je laka zemlja.

See Dimitrije Vojnov’s other Tweets

Reditelj Dino Mustafić napisao je na Tviteru da je Igor Vuk Torbica bio poseban reditelj, čovek, spreman da kritikuje postojeće sisteme, bez straha i pristrasnosti, da govori istinu.

Mustafić je napisao  “Njegov umetnički jezik je bio i društvena alternativa, drugačiji i bolji svet”,

Dino Mustafic@MdinoDino

 Njegov umjetnički jezik je bio i društvena alternativa, drugačiji i bolji svijet. https://www.vesti.rs/Drustvo/Preminuo-reditelj-Igor-Vuk-Torbica-  Poznavao sam Igora još od studentskih dana. Bio je poseban reditelj i čovjek, uvijek spreman kritikovati postojeće sisteme, bez straha i pristrasnosti i da govori istinu.4.html 

Preminuo reditelj Igor Vuk Torbica

vesti.rs
See Dino Mustafic’s other Tweets

„U ime Ministarstva kulture i informisanja i u svoje lično ime, izražavam porodici i prijateljima Igora Vuka Torbice duboko i iskreno saučešće. Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević uputio je telegram saučešća povodom smrti reditelja Igora Vuka Torbice.

 

Vest o preranoj smrti ovog izuzetno talentovanog pozorišnog reditelja primljena je u Ministarstvu kulture i informisanja sa zaprepašćenjem i nevericom.

Zavesa sudbine, nepravedno spuštena nad životom Igora Vuka Torbice ostavlja srpsko pozorište i kulturu u žalosti”, navodi se u telegramu iz Ministarstva kulture i informisanja. Igor Vuk Torbica ostavio je neizbrisiv trag u pozorištima u Beogradu, Srbiji i čitavom regionu. Publika je prepoznala i visoko cenila nesvakidašnji dar ovog izuzetnog umetnika koga je tek čekao vrhunac stvaralačke karijere.

Jedno je namenjeno glumici Hani Selimović, a drugo profesorki Alisi Stojanović. Sadržaji pisama nisu poznati.  Igor Vuk Torbica ostavio je dva oproštajna pisma, prema pisanju Nova.rs.

U gradu koji je voleo i odabrao, napravio je neke od svojih najboljih predstava, kao i u Zagrebu, Ljubljani, Novom Sadu, Rijeci, Somboru, Bitolju”, navodi se u saopštenju porodice i prijatelja reditelja.A pamtićemo ga i po nečem mnogo većem. Po snazi i strasti da usadi ljubav prema pozorištu i životu, u srca svih nas koji smo ga upoznali“, navodi se u saopštenju porodice i prijatelja.

Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti, 2013. godine, u Beogradu, u klasi profesorke Alise Stojanović. Kao najbolji student pozorišne režije u generaciji, dobitnik je nagrade “Hugo Klajn”.

Rođen je u Drvaru, odrastao u Rovinju, školovao se i živeo i radio u Beogradu, kao i u mnogim najznačajnijim pozorištima širom regiona. “’Hinkeman’, ‘Carstvo mraka’, ‘Mizantrop’, ‘Tartif’, ‘Tit Andronik’, ‘Bakhe’, ‘Krvave svadbe’, neki su od naslova po kojima ćemo ga pamtiti.

 

Na trećoj godini studija, njegova ispitna predstava “Pokojnik” dobila je glavnu nagradu festivala “Studio fest” i biva uvrštena u redovni repertoar Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu Bez prevoda u Užicu 2016. godine, Torbica dobija nagradu “Ardalion” za najbolju režiju za “Hinkemana”, koja je ujedno proglašena i za najbolju predstavu festivala.

Režirao je “Carstvo mraka” Lava Tolstoja (Narodno pozorište u Beogradu), “Razbijeni vrč” Hajnriha fon Klajsta (Jugoslovensko dramsko pozorište), Molijereovog “Don Žuana” (Narodno pozorište “Toša Jovanović” iz Zrenjanina), “Hinkemana” Ernsta Tolera (Zagrebačko kazalište mladih, Zagreb), “Priče iz Bečke šume” Edena fon Horvata (Gradsko dramsko kazalište “Gavela”).

“Hinkeman” je ovenčan i Nagradom hrvatskog glumišta za najbolju dramsku predstavu u celini na 24. međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci dobija čak četiri priznanja žirija.

Za postavku istog komada nagrađen je i na 31. festivalu Gaveline večeri.

 

Telefonski broj Nacionalne SOS linije za prevenciju samoubistva u Klinici za psihijatrijske bolesti “Dr Laza Lazarević” je 011/7777-000 i mogu se javiti oni koji pomišljaju na samoubistvo ili njihove porodice, a sa njima će razgovarati psihijatri, psiholozi i socijalni radnici.