Dvanaest bogatih evropskih klubova postiglo je kasno u nedjelju dogovor o osnivanju novog nogometnog takmičenja Superlige u kojoj bi nastupilo 20 klubova.

Čelni čovjek je Florentino Perez, predsjednik Real Madrida, jednog od 11 članova novonastale lige. Dio Superlige dolazi iz Italije. Najveći klubovi Juventus, Inter i Milan odlučili su da se pridruže Superligi, čime odbijaju nastupati u UEFA-inim takmičenjima.

Ova odluka je razbijesnila sve u Italiji, pa je održan hitan online sastanak klubova. Sastanku su prisustvovali i predstavnici spomenutih klubova “izdajnika”, a na kraju nije iznađeno nikakvo rješenje. Ostalih 17 klubova pita se da li je moguće da Juventus, Milan i Inter otkažu svoj nastup u Superligi.

Takođe, pitaju se zašto se baš sada sve to dogodilo, ali nisu dobili nikakve odgovore. Osim toga, Sampdoria, Torino i Roma su bili najžustriji i “bijesni” zbog činjenice da su Juve, Milan i Inter odlučili “okrenuti leđa UEFA-i”. Napoli i Lazio su jedini klubovi koji nisu ulazili u raspravu niti su išta rekli na ovu temu. To je odmah protumačeno kao potencijalne planove jednog i drugog kluba da u budućnosti bude dio Superlige.

UEFA namjerava da izbaci klubove izdajnike iz Lige prvak i Evropske lige ove sezone, što bi značilo da Arsenal neće igrati u polufinalu EL, kao niti Manchester City, Real Madrid i Chelsea u Ligi prvaka. Odluka o tome bit će saopštena u petak na sjednici Izvršnog odbora krovne kuće evropskog nogometa.

Jasno je da bi bila prava katastrofa ako se sve to desi. Što se tiče italijanskih velikana, oni su zbog svog poteza razočarali i vlastite navijače, no čini se da je zov novca ipak bio prevelik. Podsjetimo da je Juventusov predsjednik Andrea Agnelli jedan od potpredsjednika Superlige i jedan od najzaduženijih za stvaranje ovog projekta.

Milan je drugi najtrofejniji klub u Ligi prvaka sa sedam titula, Inter ih ima tri, a Juventus dvije. Pitanje je hoćemo li ih ikada više gledati u najelitnijem klupskom takmičenju, a uostalom pitanje je hoće li ona ikada više biti zanimljiva i kakva je njena budućnost.

Agnellija nije štedio selektor Norveške Stale Solbakken, koji je danas dao jako zanimljivu izjavu i koji je, poput mnogih, protiv Superlige.

“Ne razumijem šta će Juventus u Superligi. Izbacivali su ih Porto, Ajax, Lyon. Pa i Arsenal. Kad su zadnji put igrali Ligu prvaka? Šta su napravili? Ima trenutno 30 boljih klubova u Evropi. Po tome vidite da je ovo sve ludnica”, rekao je Solbakken.

Superliga je izazvala potres u svjetskom fudbalu, a predsjednik evropske fudbalske federacije Aleskandar Čeferin je poručio da svaki igrač koji se takmiči u Superligi neće imati pravo nastupa za reprezentaciju.

“Fudbalski svijet je ujedinjen, vlade su ujedinjene, svi smo protiv ovog besmislenog projekta. Igrači koji budu igrali u Superligi neće moći igrati na Svjetskom i Evropskom prvenstvu. Neće moći predstavljati svoje reprezentacije”, kazao je Čeferin.

Za sada su neki velikani odbili da igraju u Superligi, a to su prije svih PSG, Bayern, Borussia Dortmund i Porto.