Lekarska komore Srbije (LKS) raspravlja sledeće sedmice.

Doktor Branimir Nestorović

Doktor Branimir Nestorović, Foto: Printscreen / Happy

Etički komitet Lekarske komore Srbije (LKS) sledeće sedmice raspravljaće o zahtevu grupe članova da se poznati profesor i pulmolog javno osudi zbog izjava koje je davao kao član kriznog štaba. Doktoru Nestoroviću hoće da uzmu licencu samo zato što je stao na branik otadžbine u borbi protiv koronavirusa. A ta javna osuda, u krajnjem ishodu, značila bi da mu se oduzme pravo na rad.

Na sve to profesor Nestorović ima jasan odgovor.

– Ispao sam najneetičniji doktor u Srbiji, sad kad je prošla epidemija i kad se ispostavilo da sam za sve bio u pravu, i  zato što sam bio na konferenciji za novinare sa Vučićem – poručio je juče za Srpski telegraf.

TUŽIĆU IH SUDU!

 Inicijator za podnošenje zahteva je dr Ðorđe Alempijević, redovni profesor sudske medicine na Medicinskom fakultetu u Beogradu, a podržalo ga je još šest kolega i jedna doktorka u penziji.Pod izgovorom da brani profesiju, nekoliko doktora je podnelo zahtev etičkom odboru Lekarske komore Srbije da se preispitaju javni nastupi Nestorovića u vreme epidemije korone.

Nestorović kaže da su se tu preklopili različiti interesi.

–  Kad su videli da je sve to smešno, našli su ove nesrećnike. Potpuno je jasno, nisu oni mene napadali ni zbog kakvih izjava, već zbog Vučića.Ima tu i sujete, ali pre svega politike. Na početku epidemije inicijativu je etičkom odboru podneo opozicioni pokret Ne davimo Beograd, a podržao takođe opozicioni list Danas. Ako zaista nešto urade, ja ću ih tužiti redovnom sudu – poručio je Nestorović.

On smatra da im najviše smeta što se ispostavilo da je bio u pravu za sve što je rekao u vezi sa koronom.

–  Jesam li rekao da će epidemija trajati tri meseca, da virus nije mnogo opasan, da će smrtnost biti mala, da će umreti 250 ljudi.Podnose zahtev sad kad se epidemija završila, kad je sve prošlo i ispostavilo se da sam bio u pravu.  Sad ih, čini mi se, najviše nervira što sam za sve bio u pravu – rekao je čuveni pulmolog.

Branimir Nestorović

Branimir Nestorović, Foto: Tanjug

Roditelji mališana koje je lečio imaju samo reči hvale za njega, njegov rad i brižan odnos prema pacijentima. Popularnost koju je kao član kriznog štaba za borbu protiv KOVID-19 stekao, kako se čini, najviše pogađa neke njegove kolege.Nestorović, inače vrstan i omiljeni dečji pulmolog, dobitnik je mnogobrojnih priznanja za svoj rad i kao akademik Lekarskog društva Srbije.

 

Predsednik Lekarske komore Srbije Milan Dinić objašnjava za naš list da svaki lekar ima pravo da podnese zahtev etičkom odboru protiv kolege, ali da on lično ne želi da se izjašnjava o Nestoroviću.Kako piše u zvaničnom zahtevu koji je podnet etičkom odboru Nestorović je “svojim javnim nastupima kao član kriznog štaba za suzbijanje epidemije KOVID-19 narušavao ugled i nanosio štetu lekarskoj profesiji, kao i zdravstvu u celini”.

– Ne mogu da se izjašnjavam jer bih u tom slučaju negirao postojanje i suštinu etičkog odbora, koji je potpuno nezavisan – rekao prvi čovek LKS.