Bio je jedan od omiljenih zabavljača svih vremena.

Niko se nije nadao njegovoj smrti

Porodica i prijatelji u velikoj žalosti.

Iza njega će ostati brojna dela.

Preminuo je pevač i glumac Vesa-Mati Loiri. Loiri je umro u 77. godini života od dugotrajne bolesti u sredu, 10. avgusta. Smrt je potvrdila Loirova dugogodišnja prijateljica i menadžerka Pete Eklund.

Loiri je rođen u Helsinkiju 4. januara 1945. Bio je jedan od najpoznatijih, najomiljenijih i najuspešnijih finskih zabavljača svih vremena. U početku je postao poznat kao mlad glumac u filmovima i pozorištu, ali je od 1970-ih bio najpoznatiji po svojim televizijskim nastupima kao komičar, a kasnije i kao pevač.

Loiri je glumio u oko 60 filmova i snimio 34 muzička albuma.

Prvi kontakt javnosti sa Vesa-Matijem Loirijem bio je 1962. godine u filmu Mika Niskanena Pojat, gde je 17-godišnji Loiri igrao glavnu ulogu, Džejka, koji živi sa svojom majkom u Ouluu tokom rata.

Tokom svoje karijere, Loiri je istovremeno igrao ozbiljne filmske i pozorišne uloge, kao i popularne komedije i skečeve u TV emisijama i filmovima koje je producirao Spede Pasanen.

Od likova koje je igrao Loir, ubedljivo najpopularniji je bio Uuno Turhapuro, neradan, nepouzdan i neuredan čovek čiji su gestovi i beskrajno pričanje takođe imali apsurdnu draž.