Situacija je i dalje teška i neizvesna, pa se država odlučila za dodatnu podršku građanima i privredi.Početak masovne vakcinacije u Srbiji doneo je određenu dozu optimizma i nadu da bi pandemija uskoro mogla da bude, koliko-toliko, pod kontrolom.

Novac, pare, dinari

Novac, pare, dinari, Foto: Shutterstock

Kako je najavljeno, upravo se rade poslednje analize kako bi novac bio usmeren na pravi način i kako bi se pomoglo svima kojima je to potrebno.

Za sada je poznato da određenu pomoć ili olakšice mogu očekivati radnici, ali i nezaposleni i penzioneri.Naime, do Sretenja, 15. februara, trebalo bi da bude definisan novi paket pomoći privredi, a u međuvremenu država razmišlja i o načinu, odnosno modelu za novu podršku građanima.

Novi minimalci, možda i novac “iz helikoptera”

Ministar finansija Siniša Mali istakao je da su javne finansije Srbije stabilne i da ima dovoljno prostora da se obezbede sredstva za novi paket pomoći privredi i građanima.

“Razmatramo više opcija, ali verujemo da će to biti isplata polovine minimalne zarade, kao i dodatna podrška za naše najstarije sugrađane u toku godine, koji su već od 1. januara dobili i povećanje penzija od 5,9 odsto”, rekao je Mali.

To je prvi najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rekavši da će ovaj vid podrške biti “nova injekcija” za kompanije, privredu, preduzetnike, mala, srednja, pa i velika preduzeća.Kada je reč o pomoći za zaposlene, više od milion ljudi bi moglo da dobije dva ili tri puta po pola minimalca, to jest od 32.000 do 48.000 dinara.

Takođe, razmišlja se i o dodatnoj podršci, ako bude potrebna, a koja je u 2020. bila u vidu isplate 100 evra svim punoletnim građanima.

Siniša Mali

Podrška i za nezaposlene

Prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, u Srbiji je krajem 2020. godine bilo ukupno 492.619 nezaposlenih osoba.

“Podrška za nezaposlene tek treba da bude precizno definisana”, kažu u tom ministarstvu.

U okviru pripreme novog paketa mera za pomoć privredi i građanima razmišlja se i o nekoj vrsti podrške za nezaposlene, naveli su iz Ministarstva finansija.

Gužva, ljudi, penzioneri, građani

Gužva, ljudi, penzioneri, građani, Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Još jedan bonus za penzionere?

Penzioneri su uoči Nove godine dobili po 5.000 dinara jednokratne pomoći, za šta je država izdvojila 8,6 milijardi dinara.

Osim najavljene državne pomoći u paketima sa vitaminima, koji su im zbog korone preko potrebni, i povećanja penzija od 5,9 odsto koje će im stići s februarskim čekom, najstariji u Srbiji mogli bi u toku godine da dobiju i dodatnu jednokratnu pomoć, kakvu su i nedavno primili.

Nove garantne šeme i sektorska pomoć za privredu

“To je ono što mogu da obećam, a razmišljamo na koji način tokom godine da pomognemo građanima ne bismo li podstakli opštu potrošnju.Ako bismo mogli još 1 milijardu za preduzeća da obezbedimo preko garantnih šema. “, rekao je Vučić.

Država će nastojati da se produže i garantne šeme za kredite, koje su se u toku prošle godine odlično pokazale sa iznosom od 1,5 milijardi evra koliko je ušlo u privatni sektor. Kako je naveo predsednik Vučić, ovog puta bi preko tog sistema moglo da bude obezbeđeno još dva puta po 500 miliona.

Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić, Foto: FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Ministar finansija je u četvrtak, prilikom potpisivanja Međudržavnog sporazuma o podsticanju investicija, rekao da je glavni cilj da se do kraja prvog kvartala 2021. godine sa DFC-om usaglasi garantna šema za srpska preduzeća vredna milion dolara, kao i da polovinom godine ona bude dostupna našim mikro, malim i srednjim firmama.Uskoro se očekuju i prvi dogovori sa američkom Međunarodnom razvojnom korporacijom DFC.

On je najavio da će biti i posebne sektorske pomoći za turizam, za hotelijere, turističke agencije, vodiče, za autobuske prevoznike, sa još pola minimalca.