Prof. dr Darija Kisić Tepavčević- Ona podseća da poslednjih nedelja imamo postepen pad laboratorijski potvrđenih slučajeva infekcije korona virisom, ali da može da se desi da se ponovo razbukti epidemiološka situacija, a posebno zabrinjava činjenica da u zemljama u okruženju imamo trend porasta obolelih.

“Sva je prilika da na jesen nećemo imati drugi talas korona virusa, već da ćemo u period drugih respiratornih infekcija ući sa ovim prvim, koji će se samo nastaviti, jer je teško da ćemo imati 28 dana bez nule što je uslov da kažemo da je prvi završen” rekla je u intrevjuu za Telegraf.rs prof. dr Darija Kisić Tepavčević.

– To još nije mali broj. Većina njih nema kovid, međutim, ono što je bitno, jeste da imaju simptome koji ukazuju na prisustvo neke respiratorne infekcije.Vidimo poslednjih nedelja da imamo postepen pad laboratorijski potvrđenih slučajeva infekcije. Što se tiče opterećenosti kovid ambulanti, tu još imamo značaj broj osoba koje se svakodnevno javljaju. Recimo, sada se u roku od 24 sata oko 100 osoba javi na Kliniku za infektivne i tropske bolesti u Beogradu.

Ta odluka, za sada, nije doneta.Mnogo se priča o uvođenju karantina za povratnike iz inostranstva.

–  Zato apelujemo na sve naše građane koji putuju, koji se vraćaju u našu zemlju, da poštuju sve mere i da štite svoje najbliže, jer su mogući nosioci infekcije.O tome stalno pričamo. Mi pratimo ne samo epidemiološku situaciju u tim zemljama, nego i učestalost obolevanja nakon povratka u našu zemlju. Naime, u epidemiološkim istraživanjima nam je jako bitan podatak da li je osoba kod koje je potvrđeno prisusutvo virusa putovala u inostranstvo u periodu maksimalnog inkubacionog perioda za ovu bolest.

Kada ćemo moći da kažemo da je prvi talas korone gotov?

– Ako bi prošlo 28 dana da nemamo nijedan novi oboleli slučaj onda bismo mogli da kažemo da je taj jedan talas gotov. Vidimo da nijedna zemlja u Evropi nije ni blizu toga. Ovaj virus je pokazao visok stepen prenošenja u doba godina kada nije sezona respiratornih infekcija.  Epidemija se odjavljuje kada protekne dvostruki maksimalni inkubacioni period bez ijednog obolelog.  Sada nam sledi period godine kada očekujemo respiratorne infekcije, a ide i sezona gripa.

Lekari i naučnici su mnogo toga naučili o korona virusu.

– Mislili smo da će na njega više da utiču vremenske prilike, mislili smo da u toku letnjeg perioda, kao što se dešava sa drugim virusima, njegovo prenošenje biti manje prenošenje… Međutim, čitav svet je ovaj virus demantovao.  Od samog početka kada smo čak mislili da ne može da se prenese sa čoveka na čoveka, kada je bio samo ograničen na Kinu na azijski kontinent, pa kada smo videli da se može preneti i sa čoveka na čoveka, pa su prve teorije bile da može ali da je to retko. Onda smo videli da je njegova zaraznost mnogo veći nego što se prvobitno mislilo. Onda su se po analogiji sa virusima iz iste grupe i po analogiji sa drugim respiratornim infekcijama širom sveta računale različite predikcije tj.predviđanja kada će virus da nestane.

I u Srbiji su se pojavili slučajevi osoba koje su se dva puta zarazile koronom.

I u svetu je pokazano da je to moguće, nije pravilo, nije tako često, ali je pokazano da ima takvih slučajeva.  Imamo desetak slučajeva da su se se osobe, koje su bile bolesne početkom marta i aprila, ponovo zarazile. – rekla je dr Kisić Tepavčević za Telegraf.