Savićima iz Beograda danas je vraćena usvojena devojčica, koju su im oduzeli radnici Centra za socijalni rad iz Subotice zbog sopstvene greške u proceduri, iako su Savići imali validno rešenje o usvojenju deteta.Trogodišnja Lenka, usvojena čerka Borisava (48) i Biljane Savić (52) posle deset dana drame, konačno je vraćena svojim roditeljima.

Danas je mala Lenka ponovo u zagrljaju svojih roditelja, a preserćni roditelji nisu se odvajali od nje.  Dete je po oduzimanju vraćeno u hraniteljsku porodicu, gde je i boravilo pre osam meseci, to jest do dolaska u tu beogradsku porodicu na adaptaciju.

 

FOTO: SAVA RADOVANOVIĆ / TANJUG

Iako je situacija bila formalno-pravno apsolutno čista za te roditelje, radnici subotičkog centra pokucali su na vrata Savića 8. juna, donevši u rukama rešenje u kojem piše da im se dete oduzima jer je tokom postupka usvojenja napravljena proceduralna greška.Podsetimo, ovaj slučaj odjeknuo je kao bomba u svakom kutku Srbije, jer je porodica Savić imala rešenje o usvojenju devojčice od Centra za socijalni rad iz Subotice, koje je dobila polovinom maja ove godine, dok je dete kod njih u porodici već sedam meseci boravilo na adaptaciji.

Najveća radost za porodicu Savić, osim pozitivnog rešenja, bilo je i prisustvo devojčice Lenke koja je danas bila “zvezda” konferencije.

FOTO: SAVA RADOVANOVIĆ / TANJUG

Kako je Borisav naveo prošlog četvrtka za Kurir, to je bio razlog da iz Centra za socijalni rad iz Subotice oduzmu dete i odvedu ga u hraniteljsku porodicu u Subotici.  Istog dana o čitavom slučaju Ministarstvo za rad obavestilo je MUP, a Borisav, koji je tada bio u ministarstvu. Majka je u času usvojenja imala 51 godinu, a otac 47.

Kako su majka i otac, kao gromom pogođeni iznenadnim obrtom situacije, objasnili, proceduralnu grešku napravili su radnici subotičkog Centra za socijalni rad i Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku jer su od početka znali da buduća devojčicina majka Biljana ima više godina od dozvoljene granice između usvojitelja i usvojenika, a to je 45, a ipak su dozvolili usvojenje deteta.

Na preporuku komisije koja je u skladu sa zakonom pregledala dokumentaciju. Devojčica je u U Palati Srbija i vraćena roditeljima, gde je i zabeležen ovaj emotivan susret.Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević rekao je danas na pres konferenciji da je danas doneo rešenje da se odobri zasnivanje usvojenja porodici Savić.