Poznajemo samo površinske slojeve okeana.Stručnjaci kazu da je istraženo  samo 5% celokupne vodene površine.

Mars kao udaljena planeta istražena je više od okeana, na čijem dnu se kriju brojne misterije. Mi vam predstavljamo šest najvećih:

6 tajni okeana

#1Florocentni korali

Na Velikom koralnom grebenu,naučnici su otkrili,naučnici su otkrili da korali proizvode prirodnu kremnu za sunčanje.To je njihov mehanizam zaštite od UV zračenja.

 

#2 Skrivena Blaga

Procenju se da se da se u vodi nalazi oko 20 miliona tona zlata,Budući da je 1 tona  vredna  37 milona dolara,na dnu okeana je pravo bogatstvo.Ipak ,većina zlata se u okeanu  rastvara ili je razblažena ,čime mu drastično opada vrednost.

#3 Nepoznate životinjske vrste

Budući da je samo 5% okeana istraženo,veoma malo tamnošnje faune je poznato

#4 Morska čudovišta

U mitologiji svih naroda prisutne su morske nemani kao sto su čudovište iz Loh Nesa,Kraken,Hidra,Scila,Haribda i Sirene.Prava morska čudovišta su verovatno manja,ali svakako dovoljno strašna i izuzetno opasna.Jedna od najopasnijih poznatih  vrsta su Mantis škampi čiji udarc jednom nogom dostiže silu jednaku metka kalibra 22,dok voda oko njih proključa.

#5 Mrak

Većina svetlosti ne može dopreti ispod 60 metara okeanske dubine.To znači da je veći deo okeana u potpunom mraku.

 

#6 Dubina

Apsolutna najdublja tačka u okeanu je Čelendžer Dip u Marijanskom rovu,nalazise oko 11 hiljada metara ispod mora.Ako bismo stavili najviši vrh Mont Everest na dno,morali bismo jos para kilometara da plivamo do izbijanja na površinu.