Za sobom je ostavila brojne pesme, ali malo ljudi zna za ljubav njenog života. Čuvena pesnikinja Desanka Maksimović je preminula na današnji dan 1993.

Razgovarali su o njenim pesmama, koje su njena jedina “deca”, ali i o tome kako je 14 puta padala i lomila noge. Na proslavu njenog 94. rođendana, godinu dana pred smrt, posetio ju je novinar NIN-a Borislav Gajić.  A govorila je i o svojoj prvoj i jedinoj ljubavi – Sergeju Slastikovu Kalužaninu.

Bila je profesorka u Prvoj ženskoj gimnaziji, a supruga je upoznala kao već poznata pesnikinja, pisao je Noizz. Nakon studija na Filozofskom fakultetu, na kojem studira književnost i istoriju umetnosti, dobija stipendiju francuske vlade i 1923. odlazi u Pariz.

– Tu sam upoznala Sergeja. Da li je to bila ljubav na prvi pogled? Verovatno! Ali, sigurno, moja prva ljubav i prvi muškarac s kojim sam se poljubila. Bila sam već zrela devojka. Kasnije smo se zbližili. Nisam mogla odmah da se udam, jer još je bilo dece (braće i sestara), koji nisu bili izvedeni na put.  Pozvali su me Rusi jednog dana da u njihovom klubu održim predavanje i pročitam nekoliko svojih pesama.  Sergeju sam objasnila da treba sačekati, jer moje nasleđene dužnosti moram do kraja ispuniti. Bio je plemenit čovek i shvatio me. Strpljivo je čekao dan kada smo se napokon venčali i zasnovali svoj dom – opisuje Maksimović.

On je bio ruski emigrant. Udala se 1933. godine za Sergeja. Kao mladi kadet tokom Prvog svetskog rata je zarobljen od Turaka, uspeo je da se nakon projnih putovanja dočepa Beograda.

Međutim, zbog Desankine službe u Beogradu on je to odbio.  Nakon venčanja je završio glumačku školu i dobio ponudu da ode u Skopski teatar. Za svog života preveo je četrnaest knjiga. Pisao je i pesme za decu, potpisujući se kao “Kalužanin”. Bio je rodom iz Kaluge, šumovite oblasti blizu Moskve  Zaposlio se u izdavačkoj kući „Prosveta” kao prevodilac ruskog jezika.  – kaže Maksimović.

Kada se udala, mnogi su bili iznenađeni. Govorili su kako je mogla bolje da se uda. Da su je mnogi tražili i za njom uzdisali, ali ona je na to imala samo jedan odgovor.

– U njemu sam našla ono što sam želela Ja sam se udala za čoveka kojeg je moje srce tražilo, bez obzira na to što je bio siromašan. – odgovarala je Maksimović.

Kao najstarija u roditeljskoj kući, odgajila je brojnu braću i sestre. Nikada nije žalila zbog toga što nije imala dece. Brinula o njima sve dok nisu postali svoji ljudi. Tako je proživela osećaj materinstva.

– Toliko bih se istrošila. Ja sam se sva davala  Kasnije, u braku, moj stvaralački rad me celu ispunjavao. Kada bih napisala jednu pesmu, kao da sam tri deteta rodila. – ispričala je tada Desanka Maksimović.

Sergej je preminuo 1976. godine. Sahranjeni su jedno pored drugog.