Ova hrabra devojka sad stoji rame uz rame sa muškarcima u Vojsci Srbije

U Vojsku Srbije su 2011. godine primljene prve žene borbeni piloti. Tada su Vojnu akademiju završile Anja Krneta iz Novog Sada, Ana Tadić sa Uba i Sandra Radovanović iz Rekovca.

Uspeh koji je postigla razlikuje je od drugih – posle devet godina Vojska Srbije je dobila ženu pilota helikoptera.Sa samo 19 godina Lidija Petrović iz Kosjerića dotakla je nebo. Hrabri ženski vojnik, pilot helikoptera, ponosno stoji rame uz rame sa muškarcima. Mimo toga ona je, kako za sebe kaže, jedna sasvim obična devojka, koja uči da kuva.

 

 U tome nisu uspevale zbog zdravstvenih kriterijuma koje pilotiranje zahteva ili zato što nisu prošle na selektivnom letenju.Godinama kasnije su brojne devojke pokušavale da upišu vazduhoplovni smer Vojne akademije.

Lidijina priča

Kad je htela da upiše Vojnu gimnaziju, to nije bilo moguće, ali ovu neobičnu devojku to nije sprečilo da se vine u nebo.Potporučnik Lidija Petrović (24), neustrašiva devojka, neverovatnog osmeha, uspela je ono što mnoge nisu, a već kao devojčica je znala da želi da postane pilot.

Neobična devojka, koja za sebe tvrdi da je obična, uspela je da upiše Vojnu akademiju, iako nije završila Vojnu gimnaziju. Prošla je zdravstvene preglede, selektivu obuku, školovala se pet godina.

elela sam da upišem Vojnu gimnaziju, međutim, te godine kad sam završila osnovnu školu, nije postojala mogućnost da devojke konkurišu. Prve ideje da postanem pilot javile su se još u osnovnoj školi.  Ali želja je ostala i četiri godine kasnije, tokom kojih sam se raspitivala i upoznavala sa vojnim programom – započela je razgovor za Telegraf.rs Lidija Petrović, pilot vojnog helikoptera.

Lidija Petrović sad radi u 890. mešovitoj helikopterskoj eskadrili. Kako kaže, nikad nije osetila da je neki kolega smatra manje sposobnom ili vrednom zato što je žena.

Helikopter ne pravi razliku da li je za komandama muškarac ili žena. Najbitnije je da u svom poslu budete dobro potkovani znanjem, da imate visok stepen obučenosti i da budete sposobni za obavljanje ovih dužnosti jer svaki let na prvom mestu mora da bude veoma bezbedan Svi smo mi jednaki, svi radimo za istim stolom, u istom helikopteru i najneophodnije je da imate poverenje u svog kolegu kad idete na let. – napominje pilot.

Nije mi bilo zahtevnije da završim Vojnu akademiju, ali mi jeste bilo izazovnije. Želela sam kao žena da dođem u svet gde preovlađuju muškarci i za to je bila potrebna velika hrabrost – objasnila je nesvakidašnja sagovornica.

Vojni pilot kao sasvim obična devojka

Ovu odluku ne bi mogao svako da donese i za nju je bila neophodna hrabrost, upornost, istrajnost, velika želja.Da bi se bavila poslom koji je izabrala, Lidija je, kao i sve njene kolege, morala da bude spremna da uloži dosta truda, rada, a neizbežna su bila i velika odricanja.

Učim da kuvam, bavim se sportom, čitam. Ja sam i u vojsci najobičnija devojka . Privatno sam jedna obična devojka koja radi iste stvari kao i većina devojaka. Izlazim sa društvom. – rekla je harizmatična devojka.

Prvi ženski vojni pilot helikoptera

–  Konkurisala sam i prošla sam sve preglede koji su bili baš rigorozni. Prošla sam kompletnu selekciju koja je trajala ceo letnji raspust i nakon toga sam upisala Vojnu akademiju.Posrećilo mi se da se prvi put otvorio konkurs za prijem devojaka na Vojnu akademiju baš onda kad sam ja završavala četvrti razred gimnazije. I to se otvorio baš za vazduhoplovni smer. – kazala je ranije za Telegraf.rs Anja Krneta.

I do 12. septembra ove godine bila je jedini.Anja Krneta je 2011. godine postala prvi ženski vojni pilot helikoptera.

2007. godine vojska je otvorila vrata i pripadnicama nežnijeg pola, a Anja je dobila priliku da živi svoj san.U vreme kad je Anja maštala da se u uniformi vine u nebo, ženama nije bilo dozvoljeno da stupe u vojsku i delovalo je da ta želja nikad neće postati stvarnost. Njena želja je bila neostvariva, jer su uniformu Vojske Srbije mogli da nose samo muškarci. Iz tog razloga je želju stavila sa stran

Životni put ove nesvakidašnje devojke pokazao je da se snovi ostvaruju i da je sve moguće.

 

Lidija je letela i sa Anjom Krnetom

2018. godine ispričala da očekuje da će na obuku da dođu dve devojke.Anja Krneta je 2017. godine postala nastavnik letenja.

–  To je dugi niz godina da na ovom smeru nismo imali ženske pilote.Videćemo kako će one da se snađu s obzirom na to da od 2008. godine nijedna devojka nije upisala vazduhoplovni smer na Vojnoj akademiji. – rekla je tom prilikom.

Lidija Petrović bila je jedna od te dve devojke.

Mislim da sam ja imala tu sreću, više od nje, da mi žena bude nastavnik letenja. Dala mi je savet da se trudim i da radim više nego što je potrebno kako bih mogla da stanem rame uz rame sa muškarcima. Anja Krneta mi je bila i jedan od nastavnika letenja u obuci i ona se postavila baš onako kako je bilo potrebno da iz mene izvuče maksimum. – ispričala je za Telegraf.rs Lidija.

Prvi ženski vojni piloti devet godina kasnije

Danas je Anja Krneta kapetan, nastavnik letenja u 890. mešovitoj helikopterskoj eskadrili na aerodromu u Batajnici.  Sandra Radovanović se sada preziva Bogunović. Kao kapetan i nastavnik leti u 252. školsko-trenažnoj avijacijskoj eskadrili u Batajnici.Ana Tadić je sada Ana Perišić. Kao kapetan leti u sastavu 241. lovačko-bombarderske avijacijske eskadrile na aerodromu u Kraljevu.

Inače, ove tri neverovatne žene nisu bile prve pripadnice lepšeg pola na našim prostorima, koje su prošle obuku za borbenu avijaciju.

U grupi su bile Svetlana Mitrović i Mirjana Ivanović iz Srbije, Tatjana Dodevska iz Makedonije i Milena Cestnik iz Slovenije.U Zadru je 1984. godine obavljena obuka za prvu generaciju devojaka pilota, koje su se školovale za rezervne oficire avijacije. One su završile obuku ali nisu aktivirane u nekoj letačkoj jedinici.

(Telegraf.rs)