Ni iz šestog pokušaja, reprezentacija BiH nije se uspjela plasirati na Evropsko prvenstvo u fudbalu. Ovaj put u baražu nas je zaustavila Sjeverna Irska, a bilo je to ujedno treće uzastopno ispadanje u baražu, nakon što su nas ranije eliminisali Portugal i Irska.

Do današnjeg dana, ukupno se 21 reprezentacija nije nikad plasirala na EURO, a pored Bosne i Hercegovine, u tom se društvu nalaze sljedeći timovi:

Andora, Armenija, Azerbejdžan, Bjelorusija, Kipar, Estonija, Farska Ostrva, Gruzija, Gibraltar, Izrael, Kazahstan, Kosovo, Litvanija, Lihtenštajn, Luksemburg, Malta, Moldavija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, San Marino

Na prvenstvu nikad nije igrala ni Srbija, ali Srbija jeste kao dio zajednice sa Crnom Gorom nastupila na Evropskom prvenstvu 2000. godine.

S druge strane, Gruzija i Sjeverna Makedonija igraju baraž u novembru i jedna od ove dvije selekcije izborit će historijski plasman na Evropsko prvenstvo. To znači da će naš nacionalni tim ostati među 20 odabranih koji nikad nisu nastupili na tako velikom takmičenju.

Jesmo li najbolja ekipa u ovom društvu. Gotovo bez dileme jesmo. Je li to dobra utjeha? Teško.