“Kada je Džek Mekmorou (14) sredinom aprila primetio osip na šakama, ni on, ni njegovi roditelji nisu mislili da je u pitanju nešto ozbiljno. Pretpostavili su da je to reakcija na silna sredstva za dezinfekciju ruku koja je koristio tokom pandemije korona virusa.”

Od svih navedenih simptoma posle deset dana mu se pojavio i suv kasalj,i metalni ukus u sutima,stanje mu se naglo pogorsalo sve dok nije mogao da se pomeri.

 

Tek je drugi test na kovid-19 bio pozitivan

“Dzek je rekao da su bolovi bili strasni,probadajuci i puslirajuci,”kao da mi neko neko ubrizgava vatru u vene”- izjavio je Džek za “Njujork Tajms”

 

Simptomi Kavasaki sindroma kao odložena posledica infekcije korona virusom

Otkriven vaskulitis: prejaka reakcija imunološkog sistema izaziva zapaljenje krvnih sudova u celom telu i ometa cirkulaciju. Premešten je u Dečju bolnicu „Morgan Stenli“, gde mu je

Lekari pretpostavljaju da su već „preležali“ bolest, ali da su se simptomi Kavasaki sindroma pojavili kao odložena posledica. druga deca u bolnici imala su slične simptome, ali nisu svi bili pozitivni na korona virus. Kasniji testovi su, međutim, pokazali da su svi razvili antitela na kovid-19.

Sterodi su pomogli

“Džek je skoro nedelju dana ležao na Odeljenju intenzivne nege,i bio je priključen na aparat za disanje.Kada su mu lekari u kljucili kao terapiju,steroidima, koji imaju protivupalno i imunosupresivno dejstvo bilo mu je bolje. Proveo je još nedelju dana u bolnici, nakon čega je otpušten, ali je još izvesno vreme i dalje uzimao steroide i lekove za razređivanje krvi i redovno dolazio na kontrolu srca.”

 

 

FOTO: SHUTTERSTOCK

Umrlo najmanje petoro dece

Njujorka, Španije i Italije žarištima epidemije Velikoj Britaniji, Francuskoj i Švajcarskoj takođe je bilo slučajevima među mladima koji su imali simptome Kavasaki sindroma, a u Njujorku i okolini zabeleženo je više od stotinu slučajeva.

Već nekoliko nedelja raste broj teških slučajeva korona virusa kod dece i omladine, pre svega .

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti saopštilo je ,da se sindrom pojavio krajem prošle nedelje kod ukupno 230 dece uzrasta do 14 odina.

Petoro dece, troje u Njujorku i po jedno u Velikoj Britaniji i Francuskoj  umrlo je od Kavasaki sindroma.