Nogometna reprezentacija BiH otvorila je kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine remijem 2:2 na gostovanju u Finskoj.

Ispalo je na kraju da ni Ukrajinci nisu bezopasni pošto su otkinuli bod Francuskoj u Parizu pa će do kraja kvalifikacija biti svega.

U ovom novom formatu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, Evropa ima 13 mjesta zagarantiranih mjesta, a svi će svoja mjesta morati tražiti kroz kvalifikacije, ali isto tako i kroz Ligu nacija.

Deset mjesta, to jest deset reprezentacija, upada preko kvalifikacija, a ostala tri mjesta popunjavat će se iz Lige nacija. Samo prvi u grupama kvalifikacija idu izravno na Svjetsko, a drugoplasirani idu u play-off, koji će od sad biti dvostruki.

U dodatnim kvalifikacijama naći će se deset reprezentacija koje u grupama završe na drugom mjestu i još dvije najbolje reprezentacije iz Lige nacija koje su izvan prva dva mjesta u svojoj kvalifikacijskoj skupini.

Tih će 12 reprezentacija tada krenuti i u doigravanje za tri mjesta koja vode na SP, a play-off će se održati u martu 2022. godine. Sistem je takav da će se ekipe podijeliti na mini-turnire i igrat će se na jednu utakmicu, prvo polufinala, a onda i finala utakmica. Pobjednici tih finala izborit će tri mjesta u Kataru.

U slučaju da Zmajevi budu drugi, čeka ih prava golgota sljedeće godine i turnir u kojem niko nema pravo na pogrešku. Pogrešku poput ove s Finskom, recimo.