Najbolji teniser svijeta, Novak Đoković, prošao je kroz veoma težak period. Njemu je, zbog činjenice da nije vakcinisan protiv korona virusa, onemogućeno da učestvuje na Australian openu, koji je potom osvojio njegov veliki rival, Rafael Nadal.

Ipak, ovo možda i nije najteža situacija sa kojom se susreo u svojoj veoma uspješnoj karijeri. Njegova supruga, Jelena Đoković, ispričala je svojevremeno da je on u jednom trenutku čak pomislio i da napusti tenis.

Ona je prije dvije godine otkrila da je Đoković 2018. godine želio da se odrekne reketa, poslije poraza u Miamiju od Benoa Pera u dva seta.

– Rekao mi je “Napuštam tenis”. Bukvalno. Rekao mi je da je izgubio u Miamiju, bio je to težak poraz, a onda nas je sve okupio i rekao “Ljudi, završio sam”. Ja sam bila u stilu “Šta?!” A on je nastavio, “Edoardo (Artaldi), pričaj sa mojim sponzorima, hoću da budem čist pred njima, ne znam da li prekidam sa tenisom na šest meseci, godinu dana ili zauvijek, samo im reci… Ako požele da ostanu u kontaktu s nama, u redu, a ako ne, i to je u redu, samo želim da svi budu okej što se toga tiče”, piše nportal.

Jelena se maltene rasplakala i rekla mu da ne može da ostavi tenis.

– Plakali smo, svi. Pričali smo mu “Šta to radiš, nije ovo pravi trenutak to!” Onda smo otišli na odmor… Znate, kada on riješi da ne igra tenis, onda ne želi ni da ga vidi, ne želi da radi bilo šta što ima veze sa tenisom. A ja volim tenis. I, ja sam djecu vodila sa nama, igrala sam tenis sa njima. A onda se i on tu pojavio trećeg, četvrtog dana. I, vidio me kako sam našla tu neku staru mašinu za tenis, pa ću igrati protiv nje, kad već nemam trenera. Stefan je skupljao loptice, igrali smo se, bilo je baš zabavno, nije to bilo samo klasično treniranje, na koje je on navikao. Njemu to (klasično treniranje) više nije bilo zabavno, bilo je previše ozbiljno, previše takmičarski, a on je želio da uživa, bez pritiska.

Presudnu ulogu u ovoj situaciji odigrao je sin Stefan.

– Srećom, vidio je koliko mi uživamo na terenu, koliko nam sve to prija i onako, bez patika, bez majice, samo u šortsu, kaže “Mogu li, molim vas, da dobijem reket” (smijeh). A ja mu kažem “Ne, ne može. Ti si tenis napustio. Ovo je sada naše vrijeme, napusti teren”. Šalila sam se s njim, naravno. A onda mu Stefan kaže “Okej, tata, možeš sad ti malo”. I on uzme loptice, odservira jednom, dvaput i kaže “Hm, ne osjećam se loše”. I onda ga ja pitam možemo li da igramo malo on i ja, pa smo i tako igrali, pa on sa djecom, a posljednjeg dana odmora je uzeo i patike, obukao majicu za trening i rekao “Znaš, pozvaću Marjana (Vajdu) i pitati ga da mi opet bude trener”. A ja sam (smijeh) bila u stilu “Kako to misliš?”, a ostalo je historija.

Jelena je objasnila kakav je Novak po mentalitetu.

– Tih deset dana se osjećao tako da stvarno neće igrati više tenis. Jer, bila je to ona godina kada je posle operacije požurio da se vrati tenisu što prije. Rezultati nisu došli tada, a on je pokušavao da ih što prije ostvari. Ljudi su mu govorili “polako, uspori”, a on odgovarao “Ne želim da usporim!” Jer, čak i kada ste povrijeđeni, život vam se svodi na oporavak, a on je tu počeo da gubi… Pada. I pada. I pada… Zato je rekao “To je to”. Znate, nije on baš neki gubitnik (smijeh), ali zapravo i jeste, jer se oporavlja, kao ptica feniks, pronađe motivaciju. Njemu je potrebno da doživi potpuni pad, da izgubi apsolutno sve, a onda krene da ponovo gradi iznova taj toranj… i taj toranj onda bude nestvaran – zaključila je Jelena Đoković.