Rezultati objavljeni u sredu pokazali su da je bila veća verovatnoća da prva vakcina izazove bol na mestu uboda, groznicu ili umor. Takođe su je bolje podnosili stariji učesnici, za koje je mnogo manje verovatno da će vakcine izazvati imuni odgovor zbog njihovog već oslabljenog imunološkog sistema.

Druga eksperimentalna vakcina protiv korona virusa koju testira “Fajzer” pokazala je obećavajuće rezultate. Iz farmaceutske kompanije kažu da je njihova druga vakcina proizvela isto antitela kod dobrovoljaca koliko i prva, ali uz mnogo manje neželjenih efekata.

 

Nalazi su usledili nakon što je “Fajzer” objavio da planira da započne sa testiranjem svoje eksperimentalne vakcine protiv korona virusa na deci od 12 godina da bi razumeo kako imunizacija deluje u mlađoj starosnoj grupi. To će biti prvo ispitivanje vakcine protiv korona virusa koje će obuhvatiti decu u SAD.

FOTO: LUIS TEJIDO / EPA;

 

U prvoj vakcini, nazvanoj BNT162b1 (B1), mRNA kodira deo proteina koji virus koristi za ulazak u ljudske ćelije. Za drugu vakcinu, BNT162b2 (B2), mRNA kodira ceo protein poznat kao “šiljati protein”.

Najčešći neželjeni efekat bio je bol na mestu uboda koji je nestajao u roku od nedelju dana od inokulacije.Ukupno 195 učesnika bilo je podeljeno u grupe od po 15, u kojima su primali dve doze u razmaku od 21 dan ili placebo. Oko 77 procenata volontera starosti od 18 do 55 godina i 80 procenata onih u dobi od 65 do 85 godina koji su primili B1 prijavili su blage do umerene reakcije.

Prošlog meseca, “Fajzer” je najavio da će proširiti svoje ispitivanje sa 30.000 na 44.000 učesnika. Do ponedeljka se gotovo 38.000 ljudi prijavilo.

Nijedan dobrovoljac ni u jednoj grupi nije prijavio neželjene efekte iz “četvrte kategorije”, koji su često opasni po život ili zahtevaju hospitalizaciju. Tim kaže da su nivoi antitela bili slični među dobrovoljcima koji su primili B1 ili B2 vakcinu.

Kompanija “Džonson i Džonson” je u ponedeljak pauzirala ispitivanje zbog “neobjašnjive bolesti” jednog učesnika, ali više detalja o tom slučaju za sada nije poznato, podseća “Dejli mejl”.

Prošlog meseca je na kratko obustavljeno testiranje vakcine Univerziteta “Oksford” i kompanije “AstraZeneka” nakon što je prethodno zdrava volonterka obolela od transferzalnog mijalitisa. Ispitivanje je u međuvremenu nastavljeno u Velikoj Britaniji i Indiji, ali je u SAD i dalje na čekanju.Obećavajući rezultati dolaze nakon što su dva proizvođača, koja su bila među vodećima u trci za vakcinu, pauzirala svoja ispitivanja zbog neželjenih efekata koji su se javili kod volontera.