PLANIRALI smo da u sredu skinemo pacijentkinju (70) sa respiratora jer su parametri u ponedeljak pokazivali da joj se pluća oporavljaju i da je posle tri nedelje na aparatu i sedam u bolnici, počela da izlazi iz krize.

Prvo smo prekontrolisali terapiju i zatim se pogledali. Znali smo da “odlazi”. Mi to zovemo “cirkulatorni” kolaps. Korona je podmukla, ubija i kad pomislite da ste spasli pacijenta.Kada smo se okupili oko njenog kreveta, sestra je ukazala da joj je pritisak tog jutra pao na 70 sa 40.

Pre dolaska u bolnicu na razgovor znali smo samo da je direktorka Zdravković i sama dva puta preleležala – i pobedila kovid 19. A, kada smo odlazili, bilo nam je jasno i zašto je dr Marija imenovana za prvu ženu “Viteza humanosti” Ljubičevskih konjičkih igara. Posle Arnoa Gujona, Jovana Simića, Novaka Đokovića, Milorada Čavića, Gorana Bregovića, danas će joj u Požarevcu biti uručeno ovo priznanje.

Ovim rečima započinje razgovor za “Novosti” dr Marija Zdravković, direktorka KBC “Bežanijska kosa”, jedna među jednakima, lekarima junacima sa prve linije borbe sa podmuklim virusom kovid 19.

Virus je, nastavlja dr Zdravković, podmukao. Bira, dodaje, slabe tačke u zaraženom organizmu, a svaki pacijent je “slučaj za sebe”.

– U ovoj bolnici od 1.435 pacijanata, njih 92,4 odsto je izlečeno. A u lečenju smo učestovali svi, od vozača i higijeničara do mene, poslednje u nizu. – Nisam to sama zaslužila, pogotovo ne jer sam dva puta obolela – pravda se naša   sagovrnica.

 

– Završni udar je na krvne sudove, srce… Na samom početku smo shvatili da koronu ne smemo potceniti ni u jednoj fazi. Zato je procenat izlečenja naših pacijenata i iznad svetskog proseka.Obično ide prvo temperatura kada korona napada leukocite i ruši prvu odbranu organizma. Kada bitku izgube bela krvna zrnca, kovid 19 se spušta na pluća, a kada se lekari bave plućima, virus tada traži najslabiju tačku sistema.

Imaju 1.400 datoteka bolesti, a istražuje se oksidativini stres koji predstavlja “plamen infekcije organizma”.
– Kada bismo razumeli taj proces bili bismo bliže konačnom obračunu sa infekcijom .Bolnica na Bežanijskoj kosi je stvorila jedinstvenu bazu podataka pacijenata i, kako objašnjava dr Zdravković, sa Medicinskim fakultetom u Kragujevcu trenutno rade na istraživanju uticaja virusa na molekularnom nivou. – tvrdi dr Marija.

Foto D.Milovanović

CEPIVO NAJBOLjE REŠENjE

– Shvatila sam da sam bolesna na Vaskrs kada je prvo mene, a potom i celu porodicu stiglo. Srednjeg sina je bukvalno bolela kožaa dok se tuširao, stariji je imao temperaturu i probleme sa stomakom, a ćerkici je buknulo grlo uz temperaturu preko 39. Muž, lekar, morao je na Infektivnu kliniku odakle mi je poručio da u krevetu do njega leži čovek koga, baš kao i mene, boli kičma uz malu telesnu temperaturu – seća se tih aprilskih dana doktorka Marija, koja dodaje da je od virusa korona preminula i njena majka.

VAKCINA bi bila najbolje rešenje za pandemiju, mada tek sledi dugi proces testiranja – priča dr Zdravković. – Ono što kod najavljenih vakcina može biti dobro je konkurencija među proizvođačima jer se svi trude da imaju što bolji proizvod.

Direktorka “Bežanijske kose” ističe i da je njeno iskustvo sa koronom gotovo isto kao i kod drugih zdravstvenih radnika, jer su svi strepeli da li kada dolaze kući nose i opasni virus.

Foto D.Milovanović

JUNACI Medicinsko osoblje non-stop brine o pacijentima

– Danas smo kao sistem kudikamo spremniji i efikasniji jer smo zajedno upoznali bolest u svim njenim strašnim oblicima – zaključuje dr Marija Zdravković.

Apostrofira i rezervnog vojnog lekara koji se na samom startu setio da se pozove vojska, da postavi šatore i uvede drugu trijažu pacijenata.Dr Zdravković hvali sve kolege i ponavlja da je iskustvo zajedničko.

 

PREVENTIVA

–  Neki pacijenti stvarno iz bolnice izlaze bez ijedne posledice. Dakle, maske i druge mere prevencije su obavezne. Muj suprug, lekar, kaže da bi ponekad trebalo nositi i dve maske. NE bi trebalo da se plašimo, to je bolest od koje se leči u ogromnom procentu, ali moramo da budemo zaštićeni.

Foto D.Milovanović

 

NAPADA I NERVNE ZAVRŠETKE

– Poslednje, iznenađujuće je što sam čula od kolega za slučaj pacijenta kome je virus napao nervne završetke, pa je prvo dobio grč facijalis, a potom mu se grčenje prenelo na celo telo.  DOSAD nismo lečili ovako podmuklu zarazu – kategorična je naša sagovornica. –  Njegovo lečenje je u toku.