Friday, November 27, 2020
Home Ispovesti Glumac POTRESAO REGION ISPOVEŠĆU: “Rekli su mi tumor je, ležim na trbuhu,...

Glumac POTRESAO REGION ISPOVEŠĆU: “Rekli su mi tumor je, ležim na trbuhu, glava mi je otvorena kao lubenica, a OTAC Ranko pili, brusi, reže. I šuti”

1639

Slikovito opisao svoju borbu sa istim – od toga kako ga je otkrio do toga kako ga je lečio, pa se na kraju svega i oporavio. Najpoznatiji po ulozi u seriji “Kud puklo da puklo”Poznati hrvatski glumac Asim Ugljen, na društvenim mrežama obelodanio je da mu je nedavno dijagnostikovan tumor.

Asim Ugljen
ASIM UGLJENFOTO: ASIM UGLJEN / FACEBOOK

Ključnu ulogu u Asimovom zdravlju odigrao je njegov otac Ranko, poznati kardiohirurg u Hrvatskoj,na sreću tumor je bio benigan.

 Prenosimo njegov status u celosti.Otvoreno pismo ovog glumca je duhovito, živo, na momente tužno, ali iznad svega daje nadu i govori da ponekad prosto ne treba očajavati.

“. Kada smo završili snimanje “Kud puklo da puklo” pobjegao sam s Martom na Mrežnicu, doslovno na dva sata.  Nikad ne pišem o vlastitim kalvarijama, dok ne prođe puno godina, pa to postane priča iz prošlosti koje se s osmijehom sjećam. Ali danas hoću”

Došli smo na terasu, nešto sam mjerio, ne sjećam se i Marta me upitala kaj mi je to iza na glavi. Rekoh da nemam pojma. Slikala je.Obrijao sam glavu, sjeli smo u auto i odvezli se.

I slijepcu je bilo jasno da imam tumor.Imao sam jaje na zatiljku, ispod kože.

Tumor je. Spojen na leđnu moždinu i lubanju.Otišao sam na pretrage u Zagreb.

Odnesem Ranku nalaze. Gleda.Ok, kakav? Ne znaju dok ne izvade.

“Ok, prevedi.”Kaže: “Nisam neurokirurg, ali po veličini i položaju i nalazima, ili je lipom, ili liposarkom.”

“Ako je liposarkom, pa sine moj, sve ima svoj početak i kraj, tako i život.”

“Ode glava?”

“Ako je lipom, je*e ti se, to je najbenignija vrsta tumora.”

“Ako je liposarkom?”

“Velik je, duboko je, tko zna gdje se sve proširio, teško ih je operirati, ne reagiraju baš najbolje na zračenje. Moglo bi se desiti.  Još ako je metastaziralo…”

“Ranko, je*ote, to ti je sin, pa daj malo ljudskosti.”Aida mu govori:

” Nikad ne lažem pacijentima o šansama jer je to krajnje nemoralno. A baš zato što mi je sin, zaslužio je znati najbolniju istinu, ako je liposarkom, bojim se da bi mogao naje*ati, velik je, loša je pozicija, neka se pripremi da je kraj moguć.Aida, ja sam kirurg kojeg ste pitali za mišljenje. ”

“Nakon biopsije.”

“Ok, stari, kako ćemo znati?”

Ok.

Sad kreće zaplet. Pipci tumora su mi se proširili na centar za govor i pokret. A s obzirom na posao kojim se bavim, treba mi oboje. Toliko je duboko i toliko je na glupoj poziciji da mi na Rebru predlažu da me Ranko operira, jer bi ga on mogao izvaditi bez da mi napravi štetu. Naime,

Ipak smo mi dva Ugljena, pišamo na pravila. Vozim u Osijek, gdje nas Ranko dočeka. Ranko me ne bio smio operirati, prvi sam mu krvni rod. Ali, avaj, dođe i do toga.

. Pozove on dvoje neurokirurga da mu asistiraju. Kaže Marti da pričeka u njegovoj sobi, da će on to začas. Idemo u salu nakon ponoći, kad nema nikog, jer to kaj radimo, ustvari ne bi smjeli. ‘Em sam mu sin, ’em on nije neurokirurg

Ok. Koliko traje lokalka?Odemo u salu, gdje mi kaže da ću dobiti lokalku, jer moramo pričati da zna da li sve ide dobro.

15-20 minuta i gotovo.Oko pola sata, ma to je njemu i previše vremena, sad će on to začas.

Što je čudno, Ranko uvijek sluša muziku dok operira. Pjevuši. Priča. Sad šuti. Šute i neurokirurzi.Ležim na stolu na trbuhu, glava mi je odozada otvorena kao lubenica, ovaj pili, brusi, reže. I šuti.

Pitam ga kako ide. Kaže da ga još nije ni našao pipke i da začepim. Skužim da je nervozan. Što nije nikad kad operira. Nema muzike. Samo tišina i teško disanje.

Ufam se da je ipak majstor zanata.Ali ok, sin sam mu i ovo nije kirurgija kojom se on bavi.

Kažem mu da stane. Stane, ali je nad*kan. Ne vidim i ne čujem, ali osjetim nervozu u sali.Par minuta nakon toga, shvaćam da me počinje je*eno boljeti.  Kažem mu da me počinje je*eno boljeti. Kaže da zna, da anestezija počinje popuštati.

Glava mi je otvorena kao lubenica i sad je gotovo.Pitam da me opet anestezira. Ne može.

Koliko mu još treba? Dok ne izvadi.

1h i 57 minuta je on puhao, dahtao i masakrirao me, a ja sam s glavom u onoj rupi disao na škrge i stiskao zube kako ih nikad prije nisam stiskao.

Jedno od najvećih čuda koje sam u životu izveo je da sam to sve otrpio bez glasa.Tko nije ležao otvorene glave na stolu dok mu pila struže po glavi i čupa dijelove tumora, nije osjetio bol.

I stisnuo sam zube i izdržao. Nikad mi ne bi oprostio da sam tada vrištao. Zašto? Zato jer je moj inat bio jači od boli. Jer me taj isti Ranko odgajao da stisnem zube i izdržim kad je najgore.

A fakat vjerujem da bi me manje boljelo da smo se kresnuli.Nakon operacije sam odmah otišao u njegov stan, legao i pokušao zaspati. Nagovarao sam Martu da se kresnemo, bila je užasnuta.

Nakon tri sata sna sam se ustao i vozio natrag u Zg. Nikad neću zaboravit Cindrin izraz lica kad se okrenuo i skužio da sam krvav.Dva dana nakon toga sam u Zagrebu sa zamotanom glavom igrao A je to, dok mi je iz glave krvarilo po žutom kostimu.

I dva tjedna čekao biopsiju i pripremao se za najgore.

Meni nije bilo neugodno kaj sam ga razočarao. Ali bio je ponosan što sam to otrpio šutke. Mislim da je Ranko bio malkoc razočaran kada mi je javio da je lipom.

Da se to odvilo prije 20 godina, bilo bi mi drago. Ali mene je samo boljela glava i ku**c. No, kao i uvijek, ku**c me bolio više.  Rekao mi je da ipak nisam tolika pi*kica kakvom me smatrao.

Dok smo Ranko i ja mjerili ki*e u sali. Nit’ se meni šutjelo, nit’ se njemu operiralo. Ali ki*e su bile isukane i nije bilo natrag.Samo mi je bilo žao Marte kojoj je Ranko rekao da se vraćamo za pola sata, a došli smo natrag za dva. Triput me oplakala, sama u toj sobi.

Ostao je lijep ožiljak kao uspomena na tu noć. To je onaj iza kojeg vidite u kadru. Kad Ugljen ki*u isuče, rukave zasuče i dok ne završi, s njom gloginje tuče.

Ranko Ugljen zvani Singerica. Fakat ga su tako zvali kad je bio mladi kirurg.”Jednu stvar mu moram priznati, zašio me kako me nitko nikad prije nije zašio, a šivali su me u životu.

S.M.P.