Gost u programu televizije N1 bio je lider SBB-a Fahrudin Radončić koji je govorio o aktuelnoj političkoj situaciji. Kako je kazao, trenutno najveći problem u BiH je ponašanje Milorada Dodika, te da će biti potreban snažan odgovor Bruxellesa i Washingtona.

Na početku razgovora kazao je da naredne sedmice u BiH dolazi evropski komesar Oliver Varhely.

“Danas smo dobili kao predsjednici stranaka tu obavijest i mislim da će to biti važan impuls da u BiH dođe do političke stabilizacije”.

Radončić je, potom, kazao da BiH mora izaći iz “opasnog tunela”.

“Naši stavovi su poznati, da BiH mora izaći iz ovog opasnog tunela, iz tunela straha koji građane čine nesretnim, uznemirenim. Od toga da se niko ne bavi egzistencijalnim pitanjima, nego se svi pitaju hoće li u BiH biti rata, da postaje besperspektivna za investitore i mislim da će biti očekivanja od Bruxellesa da iskoristi svoje poluge za razriješenje situacije. I onoga što je trenutno najveći problem i problem svih problema, a to je ponašanje Milorada Dodika“.

Da li su stranci ozbiljno shvatili Dodikovu retoriku?

“Bruxelles je važna diplomatska destinacija za BiH i naš ekonomski saveznik, ali mi moramo prvenstveno da vodimo računa o tome šta misli Washington. Ovog puta je veoma važno iz ovih pregovora da su poslagane kockice između Washingtona i Bruxellesa. Meni je važno da je gospodin Biden primio pregovarača kojeg je poslao u BiH, gospodina Palmera, time je i nama poslao poruku i nekim ljudima koji nisu shvatali da Palmer donosi stavove Bijele kuće“, kazao je Radončić.

Dodaje da se pokazala nedoraslost “bošnjačke politike da u svakom vidi neprijatelja”.

“Mislim da se pokazala nedoraslost bošnjačke politike da u svakom vidimo neprijatelja, nije na nama koji trebamo pomoć da licitiramo ko je demokrata ili republikanac i da li predstavlja Washington ako ga je Washington poslao. Mislim da je poslana poruka da je situacija ozbiljna, da šalje čovjeka od povjerenja koji predstavlja Vladu SAD. Ja očekujem da će to nakon posjete Escobara biti jasno da SAD ovaj prostor smatra ozbiljno“.

“Za naše političare su teže sanckije Bruxellesa”
Radončić je kazao da se nada da će Bruxelles provesti sankcije, te da očekuje i američke ukoliko Dodik ne stane.

“Hajde da počnemo od kraja, nadam se da će Bruxelles provesti te mjere, za naše političare su mnogo teže briselske sankcije. Očekujem da će biti američke sankcije ukoliko Dodik ne stane, naravno nije stvar da sanckionišete jednog čovjeka jer ima više krivaca, očekujem nakon novog Palmerovog dolaska i Varhelyjevog da ćemo imati jasniju sliku o tome šta zvanični Bruxelles hoće, može i želi kao i Washington“.

O porukama iz Mađarske, tj. tamošnjih političara, kazao je:

“Radi se o jednoj političkoj preciznoj desnici, ma šta da to ovdje znači, to ne mora značiti negativno ništa. Mislim da će se naći unutar Bruxellesa dovoljno kompromisa i samosvijesti da nestabilna BiH ne odgovara EU i porodici naroda i da će na kraju Mađari i neki drugi pristupiti sanckijama jer ne vidim drugi način”.

Sankcije kao rješenje?
Na pitanje da li su sankcije rješenje, kazao je:

“Mislim da sanckije moraju da se implementiraju i provedu. Ne vidim drugi način, da EU ili SAD, a Dejton je čedo SAD-a. SAD su učinile jako puno novca, energije, BiH je geostrateški bitna da oni sad bez nekih sanckija dozvole razbijanje BiH na način kako je krenuo Dodik. Vjerujem i insistiramo kao politički faktor da sankcije budu i da se realiziraju i da se beskompromisno provode jer drugog puta nema“.

Radončić dodaje da domaći politički faktori od prijatelja prave neprijatelja.