„Kada danima budemo saopštavali da je broj zaraženih nula, onda ćemo znati da je rizik prestao”, rekao je dr Kon.

Epidemiolog Predrag Kon je rekao u kojim sve situacijama bi građanim Srbije mogao da plati kaznu u iznosu od 50.000 do 150.000 dinara.

„Kazna za pojedinca bi mogla da bude izrečena ako namerno izazove zaražavanje, ako namerno neće da poštuje propise. Ako neko namerno pokušava da sedne u kafiću na mesto koje je zabranjeno… Takođe, kažnjavanje bi bilo kad bi neko izbegavao da se testira, da sprovodi izolaciju ako je pozitivan”, nastavio je Kon.

O gradskom prevozu u Beogradu je rekao sledeće:

„Sve što je bilo obavezno, sada je prebačeno na preporuke, to ne znači da one nisu obavezujuće, posebno za one koji su najosetljiviji. Za njih su obavezujuće, u njihovoj svesti to treba da bude tako. Neke striktne zabrane više nema, prešlo se na ličnu odgovornost”.

„Ta mera je doneta kada je procent zaražavanja spao na ispod dva posto”.

„Opuštanje je s jedne strane dobro. Preterano opuštanje nije dobro. U tom međuprostoru moramo da se krećemo. Treba i dalje pokušavati da se spreči ulazak virusa u geronotološke centre da ne bismo sve upropastili pred kraj. Nikada niko nije sprečavao viđanja baka i deka sa unucima, samo je kontakt taj koji je rizičan. Ovo je dinamična stvar, testovi su jasni pokazatelji cirkulacije virusa”, rekao je Kon.

„Kada danima budemo saopštavali da je broj zaraženih nula, onda ćemo znati da je rizik prestao. Deca kad su manja nose virus bez ikakvog problema, zato insistiramo na tome da ih bake i deke ne čuvaju. Ipak, niko više ne može da zabrani nikome ništa”.

A za sledeći mesec je rekao:

„Nadam se, čak sam i ubeđen da u junu neće biti virusa. Ipak, pojedinačno je moguće otkriti virus i sredinom leta”.

Prokomentarisao je i Nestorovićevu izjavu da treba svi da izađemo napolje i da se zarazimo virusom:

„Ja sam epidemiolog, moj poziv mi to ne omogućuje”.

„Moja ideologija je epidemiologija. Ne mogu to da prećutim jer je to tako saopšteno. Da nije, ne bih o tome ni morao da pričam”.