Prema izjavama epidemiologa, članova Kriznog štaba, treći talas bi mogao da bude najduži do sada, da traje pet meseci, odnosno do proleća, ali to ne znači da će biti i najjači, odnosno najubitačniji do sada.

Srbija je u trećem talasu korona virusa, već danima imamo preko 200 novozaraženih u roku od 24 časa, prema poslednjim podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) imamo nešto više od 30 zaraženih na 100.000 stanovnika, a sve svakako najviše interesuje koliko će ovaj kovid udar trajati i kada se očekuje njegov vrhunac.

 

Sada smo ušli u crvenu zonu (30+ zaraženih na 100.000), a uskoro nas očekuje i ljubičasta (50+ obolelih na 100.000 stanovnika).Prema ovim proračunima, na osnovu Kočovićevih najsvežijih grafika, najveći broj zaraženih u trećem talasu korone u Srbiji možemo očekivati veoma brzo.

I dok stručnjaci izbegavaju da daju konkretnije prognoze, prof. dr Petar Kočović, inženjer koji putem matematičkih modela prati kretanje pandemije u celom svetu, još 14. septembra je obelodanio da se Srbija nalazi u trećem talasu, ali ima i jasnu projekciju kada će uslediti pik, kao i kada možemo da očekujemo smirivanje situacije.

 

– Onda bi i to bio fantastičan rezultat. Ali, izgleda da bez nekih drastičnih mera Kriznog štaba to neće biti moguće,Oko 5. novembra bismo mogli da dostignemo vrh, a oko 15. istog meseca treći talas bi mogao da počne da opada, ako negde ne zabrljamo.  – napisao je Kočović na Fejsbuku.

Matematički proračuni govore da bi u decembru situacija počela da se umiruje, te da bismo u drugoj polovini tog meseca, pa sve do novogodišnjih praznika, mogli da imamo ispod 50 zaraženih na dnevnom nivou.

 

 

– Metodologija je jedinstvena, a bazira se na višestrukim talasima.Koristimo Gausovu krivu (matematički model koji se bazira na radu čuvenog nemačkog matematičara i fizičara Johana Karla Fridriha Gausa) koja se pomera na dnevnom nivou.Moj petočlani tim sastavljen od matematičara i programera prati na dnevnom nivou stanje u svih 216 drzava.   – objasnio je ranije za “Blic” prof. Kočović.