Monstrum, koji ulazi u petu deceniju života, od momenta zločina je u Specijalnoj zatvorskoj bolnici. Nije osuđen na zatvorsku kaznu, već na lečenje. Prima određenu terapiju, ali još nije prestala potreba za njegovim daljim lečenjem i čuvanjem. Meštani Novih Banovaca nadaju se da nikada neće ni biti otpušten iz, kako kažu, ludnice.

Luka Opačić bi se verovatno spremao za početak završne godine srednje škole i planirao kako da u ovim epidemiološkim uslovima obeleži punoletstvo… Nažalost, te tinejdžerske muke Luka nije doživeo jer je njega i njegovog ujaka Vasilija Trbovića (26) pre 13 godina, u Novim Banovcima, zverski ubio i iskasapio Danijel Jakupek.

Jakupek je delove tela bacio u Dunav, a kada su Vesna i Dragan Trbović krenuli u potragu za sinom i unukom, čiji nestanak su prijavili, Jakupek im se pridružio da im pomogne. Hladnokrvno, nijednim gestom nije pokazao da je odgovoran, kriv za tragičnu sudbinu Vasilija i malog Luke.Ni tokom istrage, ni na suđenju nije utvrđen motiv zločina koji je šokirao Srbiju. Nagađalo se da li je u pitanju sektaški ritual, satanizam, ali je većina mislila da iza Jakupekovog monstruoznog čina jednostavno stoji ludilo. Sve u svemu, i dalje je misterija zašto je u svojoj kući u Beogradskoj ulici u Novim Banovcima nožem u kadi ubio petogodišnjeg Luku i potom ga bonsekom iskasapio i zatim na isti način presudio mališanovom ujaku Vasiliju.

–  Šta treba da je u čoveku da može da ubije petogodišnjeg dečaka, iseče ga na delove i baci u reku .Samo da ne doživi slobodu. Uništio je nekoliko porodica. Trboviće, svoju… Ne znamo da li oseća bes, ljutnju, mržnju prema njemu. I ono što nam do dana današnjeg nije jasno a to je zašto je to uradio? Zašto je ubio Vasilija? Zašto dete? – pitaju zgroženi meštani ove varoši na obali Dunava.

I mesecima koji su usledili posle hapšenja Jakupeka, u različitim delovima prestonice isplivavali su delovi tela malog Luke i njegovog ujaka, pa su sahranjivani nekoliko puta.

Sutra ujutru, u plićaku Dunava, upleten u travu, isplivao je i Vasilijev leš, bez glave i jedne ruke.Verovatno bi tako i ostalo, da četiri dana kasnije pecaroš u travi kraj reke nije zatekao obezglavljeni trup dečaka, bez nogu i jedne ruke.

Kako je Vasilije roditeljima rekao da ide kod prijatelja u Beogradsku ulicu, Jakupokova kuća je pretresena, nađeni su tragovi krvi, ali do dana današnjeg nije poznato gde je sakrio bonsek kojim je isekao tela žrtava.

 

– . Nekada je bila učiteljica, sada je u penziji i ne druži se sa ljudima. Verovatno ne želi da svoju tugu prenosi na druge. Verovatno nisu ni nađeni svi delovi tela, da mogu da budu pokopani kao ljudi. I da su zakopani, to ne može da ih vrati niti ublaži tugu Vasilijevih i Lukinih najbližih. Vasilijev otac i Lukin deda Dragan umro je pre nekoliko godina. Vesna od tada živi sama u kući, a u dvorištu joj društvo prave dever i jetrva – smatraju meštani Novih Banovaca.

Odmah po predstavljanju novinarke “Blica”, sa druge strane telefonske veze je prekinut razgovor. Neutešna majka i baka Vesna Trbovič već godinama ne želi da priča za medije o tragediji svoje porodice.

–  Kada je Luka ubijen, njegovi roditelji već nisu bili zajedno. Povremeno dolazi da obiđe majku . Tijana je smogla snage da nastavi da živi. Završila je fakultet, likovnu umetnost. Udala se, rodila ćerkicu i, koliko nam je poznato, radi u jednoj beogradskoj galeriji. – kažu poznanici porodice Trbović.

Danijel je i za vreme pokopa majke, za koju je kako su tvrdili poznanici bio veoma vezan, bio u Specijalnoj zatvorskoj bolnici. Majka je inače jedina osoba koja ga je posećivala.Pre nekoliko godina preminula je i Marica Jakupek, monstrumova majka. Sahranio je ju stariji sin Robert, koji je došao iz Nemačke.

–  Kupila je stan u Pazovi, i nije ovde ni dolazila. Tamo je i sahranjena. Marica je pre nekoliko godina prodala kuću u kojoj je Danijel masakrirao Vasilija i Luku.  – kažu nekadašnje komšije monstruma iz Novih Banovaca.