28. maja,je veliki praznik  praznik Vaznesenja Gospodnjeg, poznatiji kao Spasovdan.

Datum se menja jer je u pitanju svaki šesti četvrtak posle Vaskrsa,to je dan kada se Spasitelj uzneo na nebesa nakon završene misije na zemlji.

U crkvenom kalendaru obeležen je crvenim slovom i spada u red zapovednih praznika, koji slave svi vernici.Spasovdan je jedan od sedam najvećih svetkovina posvećenih Gospodu Isusu Hristu.

Sveradosnim vaskršnjim pozdravom “Hristos vaskrse – vaistinu vaskrse” pravoslavni vernici pozdravljaju se sve do Spasovdana.

Srbiji je i zavetina – praznik celog naselja i obeležava ga litija koja prolazi glavnim ulicama.Ovaj praznik je slava grada Beograda i Čačka, a u mnogim mestima .

Takođe su verovali da na taj dan muškarci ne treba da se briju, žene da se umivaju, a deca da se kupaju, pa to nisu tog dana ni činili. Za Spasovdan kao krsnu slavu kolje se jagnje i sprema se cicvara. Naši stari nisu pili mleko od Nove godine do Spasovdana.

Na taj dan bogatiji su posle odlaska u crkvu pozivali goste na ručak, a manje imućni su nastavljali druženje ispred crkve gde se narod okupljao i veselio.  Na Spasovdan nikako ne valja spavati preko dana da se ne bi dremalo čitave godine.