Policija u Nikšiću je uručila naloge za saslušanja U Parohijskom domu, samo dva sata nakon što je završena svetovasilijevska litija.

Episkop budimljansko-nišićki Joanikije i nikšićki sveštenici su nakon saslušanja dobili meru zadržavanja kod tužioca do 72 sata.

Sporni događaj je bila litija koja je održana povodom dana Svetog Vasilija Ostroškog na kojoj je prisustvovalo više hiljada građana, a koja je održana iako je i dalje na snazi zabrana okupljanja zbog pandemije virusa COVID-19.

Pre nego što uje ušao u zgradu tužilaštva episkop Joanikije je pitao novinare što su još budni i rekao tom prilikom da se nikada nije osećao bezbednije.

Ispred zgrade bilo je puno okupljenih vernika koji su oštro osudili ovaj postupak i koji su pevali pesme o Kosovu i ponavljali „Ne damo svetinje”.

Sveštenici koji su takođe dobili pritvor do 72 sta su Danilo Zirojević, Željko Rojević, Ostoja Kneževiž, Mirko Vukotić, Vasilije Brborić, Dragan Krušić i Nikola Marojević.

Sveštenik Slobodan Jokić nije ispitan jer se nalazi u bolnici.

Okupljni građani koji su se okupili na Trgu Šaka Petrovića skandirali su „Ne damo vladiku” i „Ne damo sveštenike”. Oni su negodovali sa odlukom da episkop Joanikije mora otići u policiju.

Još veći broj građana okupio se ispred Centra bezbjednosti gde su čekali da episkop i sveštenici budu pušteni.