Završavaju se godišnji odmori, a vikend pred nama mogao bi da nam donese nalet povratnika iz regiona, a sa njima mogla bi da dođe i korona.Sutra i zvanično dolazi septembar, mesec u kojem nas čeka nekoliko izazova kada je reč o korona virusu.

 Dosta je bilo govora u prethodnim danima o uvođenju karantina za naše građane koji se vraćaju u Srbiju, pored usvojene preporuke da deca koja se vraćaju sa odmora ne treba da idu u školu 10 dana.Šta onda? Zapitali smo se, a zapitao se i epidemiolog Predrag Kon koji je govorio upravo o povratnicima iz inostranstva.

– To je važno uz preporuku da deca koja su putovala u inostranstvo ovih dana krenu u školu sa 10 dana zakašnjenja. Na graničnim prelazima se daju jasna upozorenja našim građanima koji se vraćaju u Srbiju. U tim lecima su navedeni telefoni Zavoda za javno zdravlje kojima se obavezno moraju javiti ukoliko imaju neke tegobe.   – kazao je Kon.

Upitan šta je najrealnije da se od toga desi Kon je kazao da ništa nije nemoguće.

– Postoji mogućnost i uvođenja obaveznog testiranja u roku od 48 sata od dolaska u zemlju, Najvažnija je obaveza samopraćenja sopstvenog zdravstvenog stanja. Drugi nivo koji može da se uvede jeste sprovođenje zdravstvenog nadzora i to ide uz preporuku samoizolacije koja podrazumeva da osoba 14 dana ne bude u kontaktu sa drugim ljudima. Treći nivo je uvođenje obavezne samoizolacije uz izdavanje rešenja koje podrazumeva i odgovornost ukoliko se to ne realizuje – zaključio je Kon.

 

Tu je i Crna Gora koju sve više naših turista poseću sa otvaranjem granica uz PCR test, pa se očekuje porast zaraženih u narednom periodu.Deo Srba otišao je i u Hrvatsku, gde je nedavno putovanje za Srbe odobreno uz testiranje. Ova zemlja se danima bori sa obaranjem neslavnih rekorda po broju zaraženih.