Predsednica Kriznog štaba za suzbijanje epidemije korona virusa apelovala je još jednom na građane da se pridržavaju mera za suzbijanje kovida

Premijerka Srbije Ana Brnabić je, govoreći o situaciji u vezi sa korona virusom navela da jako brzo možemo da dođemo u problem ako ne budemo disciplinovani.

–  Vidimo porast brojeva i sigurno je da ćemo u danima pred nama imati pogoršanje.Kao neko ko je predsednik Kriznog štaba moram da kažem da se to ne zaustavlja tako lako. – navela je Brnabić gostujući u emisiji Hit tvit na TV Pink i apelovala na građane da nose maske.

Prema njenim rečima, važno je da se zaštiti zdravstveni sistem.

Prilično sam sigurna da ćemo to uspeti da izbegnemo i preveniramo treći talas na neki drugi način – rekla je Brnabić i dodala da je jako teško iskontrolisati sve kafiće, ali da se naplaćuju rigorozne kazne za nepoštovanje mera.

-Otvaramo privremenu bolnicu u Areni ne zato što su nam bolnice pune, nego da ne bi druge bolnice pretvarali u kovid bolnice. Imamo toliko respiratora da ne verujem da nama takav scenario može da se desi. Međutim, ne možemo da priuštimo sebi da ponovo sve bolnice budu kovid bolnice, moramo da lečimo i ljude od drugih bolesti.  – rekla je Brnabić.

Ona je navela da se u ovom trenutku ne planira nikakvo zatvaranje i zabrana kretanja.

Velika Britanija korona virus kafić

Foto: Tanjug/AP

Broj ukupno potvrđenih slučajeva danas se popeo na 36.160. Broj ukupno testiranih iznosi 1.236.118 osoba.u prethodna 24 sata testirano je 3.325 ljudi, od tog broja je 214 bilo pozitivno.

Po gradovima to izgleda ovako: Beograd 82, Kragujevac 15, Valjevo 12, Kraljevo devet, Niš i Novi Sad po sedam, Vranje, Kruševac i Aleksandrovac po šest, Trstenik pet, Bor i Stara Pazova po četiri, ostali manje od toga.

 

Procentualno, reč je o 6,44 odsto zaraženih. Iako je danas broj potvrđenih slučajeva manji nego juče, kada je bilo 227 zaraženih, manji je i broj testiranih, zbog čega je procenat inficiranih značajno veći nego što je to bio slučaj u poslednje vreme.