Ona se poslednjih meseci istakla kako svojim znanjem i profesionalizmom, tako i besprekornim stilom.

Ono što ih je podstaklo na ovaj tekst je činjenica da je Darija rođena Sarajka, a svaka reč u njemu odiše ponosom.

Sarajevski Dnevni avaz objavio je veoma pohvalan tekst o Dariji Kisić Tepavčević, za koju se priča da će biti ministarka u novoj Vladi Srbije.

Prenosimo ga:

“Imenima ministara još se špekulira. Ali, kao jedno od najsigurnijih imena u novoj vlasti skoro svi beograski mediji navode Dariju Kisić-Tepavčević, Sarajku koje je prethodnih meseci izbila u žižu javnosti kao članica Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa.

Konačan odgovor na pitanje ko će biti novi ministri u Vladi Srbije trebao bi se znati u nedelju, nakon nove sednice Predsedništva SNS-a, nakon što je ranije rečeno da će premijerka Ana Brnabić dobiti novi mandat na čelu izvršne vlasti.

Ona se poslednjih meseci istakla kako svojim znanjem i profesionalizmom, tako i besprekornim stilom.

 

Na početku se špekulisalo da će ona voditi resor zdravstva, ali pojedini mediji juče su javili da je ona već određena za poziciju ministarke prosvete, odnosno obrazovanja.

Majka bila prvi uzor

Dolazi iz porodice akademskih građana. Otac Bogdan je elektroinženjer, koji je radni vek proveo u sarajevskom preduzeću “Energoinvest”.Darija Kisić-Tepavčević je rođena 20. avgusta 1975. godine u Sarajevu.

Majka Vesna je pedijatar i upravo je ona bila uzor Dariji da izabere lekarski poziv.

Čak i danas dobar deo leta provodi u Hercegovini, pisali su nedavno mediji.

U razgovorima ona ističe da je poreklom “100 posto Hercegovka”, s obzirom da Kisići potiču iz mesta Baljci, kraj Bileće, a porodica njene majke, Pašić je takođe iz Hercegovine.

U Bileći je završila treću i četvrtu godinu u srednjoškolskom centru “Golub Kureš”. Tek nakon maturiranja porodica se ponovo našla na okupu, nakon čega se sele u Beograd. Tada upisuje Medicinski fakultet, koji je završila 2001. godine sa prosekom 9,60.

Sa 17 godina dočekao ju je rat i razdvajanje porodice. Ona i brat su se preselili u Bileću, kod očeve porodice, dok su roditelji ostali u Sarajevu.Inače, ona je završila osnovnu školu “Slobodan Vuković” u Sarajevu kao đak generacije. Školovanje je nastavila u Trećoj gimnaziji.

Doktorirala je sa najvišim ocenama na temi “Prediktivna vrednost kvaliteta života u proceni ishoda bolesti kod bolesnika sa multiplom sklerozom”.

Vrlo brzo uvidela je da joj rad sa studentima i naučna istraživanja prijaju, pa je epidemiologiju izabrala za svoj životni poziv.S obzirom da je bila dobar student već naredne godine dobila je priliku da počne da radi kao asitent-pripravnik na predmetu Epidemiologija.

Iako ju je tek koronavirus stavio u prvi plan javnosti, Darija Kisić-Tepavčević je još ranije dokazala svoju stručnost.

Uživa u književnim klasicima

O njoj su mediji pisali još i da je uvek doterana, besprekornog stajlinga, pleni prelepim izgledom… Osim genetike, skladnu figuru duguje i dugodišnjem bavljenju umetičkim klizanjem.

Stoga je 2019. predstavljala Evropu na “Incijativi za globalnu eliminaciju malih boginja i rubele” koja je održana u Vašingtonu.Prije dve godine je odigrala važnu ulogu u borbi protiv epidemija malih boginja.

Doktorka, profesor i vrhunski epidemiolog je autor više od sto naučnih radova iz oblasti epidemiologije, koji su objavljeni kako u domaćim tako i u stranim publikacijama.

Danas uživa u književnosti, posebno u delima domaćih klasičara poput Meše Selimovića, Ive Andrića i Mome Kapora.”Crtanje je bio još jedan njen talenat u mladosti.