Na društvenim mrežama je procurila delimično bizarna saglasnost koju moraju da potpišu svi teniseri učesnici, tako i Novak Đoković ako se odluči da igra na ovom turniru. Sem tenisera, obavezni su da potpišu i članovi timova koji dolaze u “Veliku jabuku”.

Teniski savez SAD je preduzeo sve mere kako bi se zaštitio i skinuo odgovornost pred početak US opena.

Grend slem bi trebalo da počne 31. avgusta, a kao najava za isti igraće se Sinsinati masters, ali u Njujorku, nedelju dana ranije.

 

Saglasnot je sledećeg teksta:

–  Prihvatam odgovornost za svaki rizik koji uključuje povredu, ozbiljno oboljenje i smrt koji mogu da se dese meni ili drugima koji budu u kontaktu sa mnom, a rezultat su mog boravka u kompleksu i nastali su zbog nemarnosti Nacionalnog trening centra ili bilo kog drugog razloga. Sa punim razumevanjem shvatam da je ovo odricanje odgovornosti i saglasan sam sa tim da važi zauvek. Ova forma odricanja je obavezujuća za: mene, članove moje porodice i supružnika ukoliko budem živ, to jest moje naslednike i lične zastupnike ukoliko budem mrtav, navodi se, pored ostalog, u “procurelom” formularu.Potpuno sam svestan rizika ulaska u Nacionalni trening centar i kompleks Bili Džin King nacionalnog centra (itd.) tokom kovid-19 pandemije. Shvatam da postoji rizik zbog ulaska u kompleks i toga što sam okružen drugim ljudima tokom kovid-19 pandemije. Rizik uključuje, ali nije limitiran na, dobijanje kovida-19, respiratornih problema, smrt, širenje kovida-19 članovima porodice ili ukućanima, kao i bilo kome drugom koji može da se suoči sa pomenutim problemima. Takođe shvatam da poštovanje kovid-19 protokola neće eliminisati ovaj rizik, čak i uz socijalno distanciranje i druge bezbednosne mere u kompleksu. Sa ovim znanjem prihvatam da uđem u kompleks birajući da to uradim uprkos tome što može da bude opasno za moje zdravlje i zdravlje ljudi sa kojima budem u kontaktu.

Trener Sven Grenefeld je otkrio kako na turu još od sredine devedesetih godina prošlog veka postoje ovakvi formulari na grend slemovima.Nakon što se u javnosti pojavio tekst saglasnosti, ogalsili su se pojedini teniseri i poručili kako ovo nije presedan, već sličnu stvar potpisuju svake godine.

Ovaj formular sigurno neće potpisati Rafael Nadal, Rodžer Federer, Sten Vavrinka i mnogi drugi koji ni neće igrati na US openu, a još uvek se čeka odluka Novaka Đokovića.

Međutim, dubl igrača Velika Kulhofa je zabrinula jedna stavka u formularu odricanja odgovornosti US opena gde piše kako on “važi zauvek”.

 

Džoana KontaFOTO: ROB PREZIOSO / EPA;
Džoana Konta

Svoj stav o potpisivanju saglasnosti objavila je i Džoana Konta koja će igrati u SAD.

–  Svaku odluku koju donesemo koja se tiče toga kada igramo i koliko igramo će uticati na naše telo. Tako da, što se tiče ovog virusa i odluke koju će igrači doneti, mislim da to sve pada pod isto.Mislim da sa ovakvim formularima stvari uvek postali dosta mračne i veoma sumorne. To je jednostavno takva forma. Što se tiče prakse, gde god da odemo na turnir, čak i pre ove situacije (pandemije koronavirusa prim. aut), mi upravljamo našim telom.