Američki pisac Džozef Majkl Strazinski oprostio se od glumice pismom koje je objavio na Tviteru.

1611392573_pjimage--10-.jpg
Foto: Printskrin / jutjub / Highlight Media / Great Apocryphator

U pismu koje je Strazinski na Tviteru objavio, opisao je svoj odnos sa Mirom, kao i odnos koji su imali Mira i Goran, ali je otkrio i neke detalje o poslednjim mesecima njenog života.

Ovaj scenatrista je autor serije “Babylon 5” u kojoj je Mira Furlan imala zapaženu ulogu.

On je u objavi pored pisma napisao:

Ali kao i kod svih stvari, stići ćemo je s vremenom i verujem da će i ona imati mnogo priča da nam ispriča i mnogo novih uloga da podeli sa univerzumom.- Noć je velike tuge, jer je naša prijateljica i drugarica otišla putem gde je ne možemo stići.

Divio se njenoj hrabrosti, a ona je slegnula ramenima i odmahnula rukom, govorila je da nema ništa da izgubi i “da umetnost ne bi trebalo da ima granice”.

-Tokom našeg prvog sastanka razgovarali smo o njenom radu i njenom životu, a saznao sam da je bila deo turnejaške pozorišne grupe koja je nastavila da prelazi granice države koja se raspada uprkos primanju pretnji smrću s obe strane u ratu.  Kad je Mira Furlan došla na audiciju za Babylon 5, njena matična država Jugoslavija bila je u previranju i raspadala se u dve odvojene zemlje.

U pismu je napisao da je Mira bila vatrena, neustrašiva i da je te osobine prenela u lik Delen.

-Bio je i jeste gospodin, duhovit, izvrstan redatilj i umetnik koliko i Mira, što ih je učinilo idealnim parom.  NJen suprug Goran uvek je bio stena njenog života.Retko sam video dvoje ljudi koji su bili krajnje namenjeni jedno drugome.

O Mirinom suprugu Goranu napisao je samo reči hvale:

Bilo joj je važno samo to da je publika bila srećna.

I svi se danas plaše. Stalno smo se nadali da će se poboljšati. U grupnoj e-pošti poslatoj glumačkoj ekipi pre nekog vremena čuo sam da se možda poboljšava.- Već neko vreme znamo da se Miri narušavalo zdravlje … Nisam siguran da je ovo pravo vreme ili mesto za raspravu o pukoj slučajnosti onoga što se dogodilo …

U pismu navodi da je Piter Jurasik njihovoj glumačkoj porodici javio da Goran dovodi Miru kući:

I kao porodica održali smo sastanak i započeli dugo čekanje koje se sada završilo.

– Dovodi je kući, Džo – rekao je Piter i čuo sam pauzu u njegovom glasu dok je to govorio.

– Mislite li, on je dovodi kući kao da joj je sada bolje ili je dovodi kući kao kad je dovodi kući?